VIDEO: ”Alege prioritățile orașului tău” sau ce vor bucureștenii

Peste 100 de mii de români au luat parte la cel mai important proces de consultare publică din România pe teme de dezvoltare urbană. Timp de două luni de zile cetățenii celor 40 de municipii și ai Bucureștiului au votat pentru proiectele prioritare pentru oraşele lor. Proiectul a fost realizat de Banca Mondială  în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, şi UrbanizeHub.

Invitat in emsiunea ”În Comunitate”, Grațian Mihăilescu, presedinte al UrbanizeHub a precizat că peste participantii la acest proces de consultare publică  au votat cele mai importante proiecte de dezvoltare urbană cu impact metropolitan pentru Bucureşti şi cele 40 de reşedinţe de judeţ, în cadrul campaniei ‘Alege Priorităţile Oraşului Tău’.  Aceasta a fost  mai mare exerciţiu de consultare publică din ţară pe tema dezvoltării urbane şi s-a realizat de Banca Mondială în parteneriat cu Federaţia Zonelor Metropolitane şi Aglomerărilor Urbane din România, autorităţile publice subnaţionale şi UrbanizeHub.

Obiectivul campaniei l-a  constituit identificarea unei viziuni comune de dezvoltare metropolitană de către cetăţeni şi autorităţile publice care trebuie  să implementeze strategiile de dezvoltare locală, precum şi catalizarea dezvoltării principalelor zone funcţionale urbane din România.

 Grațian Mihăilescu a precizat faptul că ceea ce se dorește este mobilizarea cetățenilor pentru a se implica în administrație pentru a susține proiecte importante de infrastructură. Dacă oamenii –din orice oraș, mic sau mare –vor avea o viziune clar definită vor știi ce anume doresc ei pentru orașul în care trăiesc și astfel vor obține și fondurile necesare pentru a-si realiza obiectivul.

Oraşele cu cele mai multe voturi din partea cetăţenilor sunt Cluj Napoca, Braşov şi Sibiu, fiecare înregistrând aproape 8.000 de voturi.

Pentru Bucureşti – Ilfov au votat 6.000 de persoane cel mai votat proiect fiind ‘Extinderea şi modernizarea reţelei de metrou: Extindere Magistrala 2 (M2), Extindere M3, Realizare M4, Extindere M5, Realizare M6 (Otopeni), Realizare M7 (Bragadiru-Voluntari), Depoul Alexandria-Colentina’.

Proiectele pentru Bucureşti şi cele 40 de reşedinţe de judeţ au fost propuse de către autorităţile publice subnaţionale şi extrase din documente strategice sau programatice existente, respectând următoarele criterii: au un prag valoric minim, ajustat în funcţie de capacitatea bugetară a fiecărei reşedinţe de judeţ şi nu au finanţare asigurată.

La finalul campaniei, Banca Mondială va lansa raportul ‘România Metropolitană’ ce va include prima viziune de dezvoltare metropolitană a ţării, rezultatele chestionarului, precum şi recomandări de dezvoltare metropolitană adresate autorităţilor publice.

Aceasta iniţiativă  a Băncii Mondiale vine ca rezultat al colaborării cu o serie de municipalităţi din România, cu scopul de a sprijini autorităţile publice în  realizarea unor obiective esenţiale pentru dezvoltarea locală şi menite să îmbunătăţească calitatea vieţii cetăţenilor.

Vezi aici arhiva emisiunii În Comunitate!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.