Romancele, mame la varste mici

Romania are a doua cea mai mica medie de varsta a mamelor la prima nastere din toata Uniunea Europeana, conform celor mai recente date publicate  de oficiul european de statistica Eurostat.

In 2017, la prima nastere, romancele aveau, in medie, varsta de 26 ani si jumatate, mamele cele mai tinere fiind bulgaroaicele, cu o varsta medie de 26 de ani si o luna.

O situatie normala

Este normal, in actualul stadiu de dezvoltare a societatii romanesti, asa cum, tot normal, va trebui sa ne asteptam ca pe masura ce devenim mai bogati varsta sa creasca. Bulgaria are cea mai mica varsta medie la prima nastere, iar ca PIB/loc Bulgaria este pe ultimul loc in UE, iar Romania pe locul al 2-lea.

Daca ne uitam pe graficul Eurostat vedem ca tarile foste comuniste, la pachet, au cele mai mici varste pentru mamele aflate la primul copil, in timp ce tara cea mai bogata, Luxemburg, are a treia cea mai mare varsta, de aproape 31 de ani.

Cu cat esti mai bogat, cu atat faci copii mai tarziu, si la fel de adevarat este ca cu cat faci copii mai tarziu cu atat esti mai bogat.

Motivele

Cand analizam „curajul” femeilor de a face copii trebuie sa tinem cont si de oportunitatile de cariera, de costul vietii, de preturile imobiliare, dar si de facilitatile oferite pentru mame in fiecare tara.

In toata Europa este din ce in ce mai greu pt. o familie tanara sa inchirieze, sau sa cumpere o casa si sa suporte cresterea unui copil, marea majoritate a tinerilor sunt obligati sa astepte multi ani ca sa aiba un venit sigur si suficient ca sa poata avea copii.

La fel, varsta de casatorie este mult mai avansata in Occident decat in Estul Europei, pentru ca occidentalii trebuie sa lucreze multi ani pe slujbe provizorii inainte de a avea un loc de munca stabil. Locurile de munca provizorii, foarte numeroase in Occident, permit dinamismul pietei muncii si dinamismul economiei in ansamblu, dar au ca efect descurajarea intemeierii de familii.

Diferentele dintre Romania si tarile occidentale

In Romania varsta medie pentru prima nastere este de 26 de ani si jumatate, in Germania este de  29 de ani si jumatate, in Olanda aproape 30 de ani, iar in Luxemburg aproape 31 de ani.

Nu este vorba de bani, pentru ca nu ne comparam cu Germania, sau Olanda ca salarii, ca servicii de sanatatate, sau ca protectie sociala. In schimb in Romania locuintele, chiar inghesuite, sunt totusi proprietate personala, deci tinerii romani au un domiciliu, chiar si daca stau cu parintii, nu trebuie sa suporte povara financiara a chiriei.

Pe masura ce procentul de proprietari de locuinte va scadea si in Romania, pe masura ce preturile din imobiliare vor creste, pe masura ce tinerii vor trebui sa astepte mai multi ani pana sa aiba o slujba stabila, pe masura ce pretentiile oamenilor  pentru o anumita calitate a vietii vor creste, vom avea si noi mame din de in ce mai „batrane”.

Statisticile referitoare la numarul de casatorii

Exista o legatura directa intre varsta de nastere a copiilor si numarul de casatorii. Conform Eurostat, in Romania sunt 6,8 casatorii la mia de locuitori, in timp ce media europeana este de 4,3 casatorii la mia de locuitori, in Olanda sunt 3,8 casatorii, iar in Luxemburg sunt doar 3,2 casatorii la mia de locuitori.

Este adevarat ca in Occident familiile monoparentale sunt incurajate si financiar in mod pervers, in sensul ca o mama singura primeste ajutoare mult mai mari decat daca ar fi casatorita oficial cu tatal copilului. Acesta ar fi unul din motivele pentru care in tarile cele mai bogate sunt atat de putine familii legal constituite.

Alt motiv este ca in tarile bogate ajungi mult mai tarziu la nivelul de bogatie care sa fie pe masura pretentiilor tale si, mai ales, ajungi mult mai tarziu la nivelul de succes profesional pe care il asteapta societatea de la tine si  nivelul de succes profesional pe care il astepti tu insuti de la tine.

Aici nu poti sa nu faci legatura cu alte cifre Eurostat, cele care arata ca in Romania procentul de absolventi de facultate in totalul populatiei (25%) este aproape la jumatate fata de media europeana (49%). Cu siguranta ca pe masura ce procentul de absolventi de facultate va creste si in tara noastra, va creste si varsta medie la care romancele nasc prima oara.

In consecinta, tinand cont de toate aceste presiuni socio-economice, pe masura ce tarile devin mai bogate locuitorii lor isi reseteaza prioritatile, iar copilul trece, inevitabil, pe planul II.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.