Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 19 martie

CINEMA

* La Sala Mare a Teatrului Naţional Bucureşti, de la ora 20:00 începe cea de-a XIII-a ediţie a Galei Premiilor Gopo, pe care o puteţi urmări live pe site-ul evenimentului: premiilegopo.ro

* Programul zilei la Festivalul One World Romania.

˟ La Cinemateca Eforie puteţi viziona:

– de la ora 18:00, în prezenţa realizatorului Stefano Savona, animaţia „Strada Samouni” ce relatează povestea unei familii palestiniene de fermieri, obişnuită şi paşnică, care încearcă să-şi reconstruiască viaţa după ceea ce este cunoscut în mass-media ca „Incidentul Zeitoun”, care a avut loc în ianuarie 2009, într-o suburbie rurală a oraşului Gaza, când 48 de civili au fost omorâţi în timpul nopţii, într-un atac al armatei israeliene;

– de la ora 21:00, „Srbenka”, de Nebojsa Slijepcevic care urmăreşte un proces de reconciliere cu trecutul personal şi cu cel naţional în Croaţia, lansând un îndemn către toleranţă în contextul unei Europe de Est divizate şi încă scufundate în ranchiune etnice, transmise fără justificare, din generaţie în generaţie.

˟ La ArCuB – Hanul Gabroveni se reiau:

– de la ora 18:00, „O femeie captivă”, în care cineasta Bernadett Tuza-Ritter demască o situaţie greu imaginabilă: sclavia modernă în occident;

– de la ora 20:30, scurtmetrajul „Am semnat petiţia” de Mahdi Fleifel şi lungmetrajul „Neliniştitor” în care regizoarea Iris Zaki, artistă de stânga din Tel Aviv prezentă la proiecţie, care se hotărăşte să petreacă o vară în Tekoa, o localitate din Cisiordania populară în rândul hipsterilor israelieni, unde va încerca să asculte, în cea mai mare parte, opiniile coloniştilor, extrem de îndepărtate de ale ei.

˟ La Cinema Elvira Popescu rulează:

– de la ora 18:00, în prezenţa regizoarei Aminatou Echard, pentru care eroina romanului „Jamilia”, al lui Chingiz Aitmatov, care dă şi titlul filmului, devine pretext pentru o serie de interviuri cu mai multe femei kirghize, deschizând discuţii despre libertate, despre puterea de a alege, despre căsătorie;

– de la ora 20:30, în prezenţa realizatorului Péter Forgács şi a istoricului Ian Buruma, „Vârtejul: o cronică de familie” care, pornind de la jurnalul filmat în anii ’30 – ’40 de Max Peereboom, descrie viaţa de zi cu zi a membrilor unei familii de evrei olandezi, spulberată aproape în totalitate de Holocaustul nazist.

˟ La Goethe Institut – Pavilion 32  (Calea Dorobanţi, nr. 32) sunt proiectate, în prezenţa realizatorilor:

– de la ora 18:00, „În căutarea…”, un discurs onest al regizoarei de origine africană Beryl Magoko despre felul cum tradiţiile şi mentalitatea patriarhală pot mutila destine;

– de la ora 20:30, scurtmetrajul „John 746” de Ana Vîjdea şi lungmetrajul „Timebox”, un portret al tatălui regizoarei Nora Agapi, un fotograf şi realizator de documentare din Iaşi în vârstă de 80 de ani obligat de autorităţi să se mute din apartamentul închiriat de la stat, în care se afla şi întreaga sa arhivă.

˟ La Point (Str. Gen. Eremia Grigorescu, nr. 10) puteţi viziona:

– de la ora 18:00, „Îmi amintesc corbii”, debut în lungmetraj al lui Gustavo Vinagre ce captează o serie de monologuri ale unei femei trans, Julia, depănate pe durata unei nopţi insomniace;

– de la ora 20:30, „Podul de hârtie”, în prezenţa realizatoarei Ruth Beckermann, care vizitează în 1987 locurile copilăriei tatălui său, din regiunea Bucovinei, de unde familia lui fusese strămutată cu câteva decenii în urmă.

* La Centrul de Teatru Educaţional Replika (Str. Lânăriei, nr. 93-95) de la ora 20:00 începe un program de 7 scurtmetraje ce abordează temele săptămânii: consimţământ, social media şi cyberbullying.

MUZICĂ

* În salonul de muzică a Palatului CantacuzinoMuzeul Naţional „George Enescu”, de la ora 18:00 are loc al VI-lea atelier de interpretare „Vocea, un instrument miraculos”, coordonat de Prof. Claudia Codreanu de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti. Participă: Ana-Maria Godoroja – soprană, elevă a Colegiului Naţional Sf. Sava, precum şi studenţii şi masteranzii Universităţii Naţionale de Muzică Bucureşti: Simina Dragomirescu – mezzosoprană, anul III; Ana Radu – mezzosoprană, anul II; Nermin Al Samman Al Madani – soprană, master; Andrei-Daniel Găină – tenor, master şi Andrei-Ovidiu Hâncu – bas-bariton, master.

* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, recitalul cameral susţinut de Mircea Dumitrescu la vioară şi Olga Babadjan la pian. În program: Largo şi Allegro Assai din Sonata nr. 3, în Do de Johann Sebastian Bach; Sonata nr. 4, în mi pentru vioară solo de Eugène Ysaÿe; „Lăutarul” din Suita Impresii din copilărie de George Enescu, Rapsodia nr. 1 pentru vioară şi pian de Béla Bartók şi Sonata nr. 2, în La, pentru pian şi vioară de Johannes Brahms.

* Tot de la ora 19:00, la Cinema PRO începe concertul „Seara tenorilor” susţinut de trei tenori români – Alin Stoica, Mihai Urzicana şi George Vîrban, alături de Orchestra Simfonică Bucureşti, dirijată de Bastien Stil, în cadrul Stagiunii SalutCULTURA!

* Mădălina Dănilă susţine un recital extraordinar de pian, cu lucrări de Dinu Lipatti, George Enescu şi Johann Sebastian Bach, de la ora 19:00 la Casa Artelor „Dinu Lipatti” în cadrul celei de-a III-a ediţii a Festivalului „I Love Lipatti”, ce se desfăşoară până Duminică 24 martie, între orele 18:00 – 21:00. Marcând împlinirea astăzi a 102 ani de la naşterea pianistului român Dinu Lipatti, dar şi a unui an de la inaugurarea acestui Centru cultural de excelenţă al oraşului Bucureşti, Festivalul se deschide la ora 18:00, odată cu vernisarea celor trei expoziţii din Curtea şi Saloanele Casei Lipatti: „Dinu Lipatti, viaţa şi opera”, „Portrete din lumea lui Dinu Lipatti” de pictorul Paul Mecet şi „Familia Lipatti” – fotografii. Tot de la ora 18:00 este proiectată prima parte a producţiei Trinitas TV „Dinu Lipatti, muzică şi geniu” de Mihaela Poenaru.

* DayDay susţine un concert, de la ora 21:00, în Control Club.

* Tot de la ora 21:00, în Clubul Ţăranului cântă Florin Giuglea Trio & Nicu Patoi.

* De la ora 21:45, în Berăria H începe „Zeppelin Experiment Show”,  un mega concept-eveniment într-o formulă artistică inedită: Mike Godoroja & The Blue Spirits, Marius Mihalache şi IRIS.

SPECTACOL

Teatrul Nottara găzduieşte, de la ora 20:00, „Human Nature Live”, un show exploziv tribut Michael Jackson susţinut de NARCO5AX (a.k.a. Costin Roşu), acompaniat de o trupă de instrumentişti, de un grup vocal, precum şi de o trupă de dansatori din a cărei coregrafie nu vor lipsi celebrul „Moonwalk” sau sfidarea gravitaţiei din „Smooth Criminal”.

EXPOZIŢII

* „Aşa este, dacă vi se pare” se intitulează expoziţia multimedia realizată de Gabriela Culic vernisată la ora 18:00 la Institutul Cultural Român, unde rămâne deschisă până pe 27 martie. Curator: Mălina Ionescu.

* Tot de la ora 18:00 la sediul Uniunii Arhitecţilor din România (U.A.R. – Str. J.L. Calderon, nr. 48) are loc vernisajul expoziţiei itinerante „Case unifamiliale din ţările Grupului de la Visegrád şi România”, prezentată de Ileana Tureanu, preşedintele U.A.R. şi precedată, de la ora 15:00, de o masă rotundă la care participă: Borsos András, Nicolae Ţarălungă şi Fajcsák Dénes.

* Expoziţia personală de pictură a artistului Konstantyn Ungureanu-Box este vernisată, la ora 19:00, la Galeria Căminul Artei – Parter (Str. Biserica Enei, nr.16) unde poate fi vizitată până pe 30 martie. Curator: George Moscal. Prezintă: Delia Ioana Leizeriuc.

* Tot de la ora 19:00 are loc vernisajul expoziţiei „5 ani împreună”, prilejuită de aniversarea a cinci ani de la înfiinţarea Galeriei Romane (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 1).

* Cu ocazia Zilei Francofoniei (20 martie), de la ora 19:30 în foaierul Sălii Studio a Teatrului Naţional este vernisat Salonul umorului francofon organizat de GADIF (Grupul Ambasadelor, Delegaţiilor şi Instituţiilor Francofone din România) ce prezintă benzi desenate, desene de presă, caricaturi şi fragmente din filme comice provenind din ţări francofone precum: Argentina, Valonia-Bruxelles, Cehia, Egipt, Franţa, Liban, România, Ungaria, Uruguay.

* De astăzi până pe 5 aprilie, în Sala de expoziţii a Bibliotecii Academiei Române este deschisă expoziţia „Vestigii arhitecturale din colecţia fotografică Alexandru Tzigara – Samurcaş”.

CARTE

* La Librăria Humanitas de la Cişmigiu de la ora 19:00 are loc lansarea romanului „Sindromul Stavroghin”, de Alina Pavelescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.