”Grădina de iarnă” – o poveste despre mame și fiice

Despre relația mamă-fiică din toate unghiurile ei, atât cele luminoase cât și cele întunecate, s-a tot scris, iar literatura este plină de tot felul de mame de la cele excesiv de grijulii, la cele glaciale și până la cele invidioase pe o calitate sau alta a fiicei.

Nici portretele fiicelor nu sunt liniare. Întâlnim rebele care doresc să scape de sub influența mamei și fiice care își caută cu disperare mamele pe care nu le-au cunoscut .

Ce le unește și ce le desparte pe mame și fiice este foarte greu de descifrat, însă scriitorul britanic Alex Michaelidis a reușit să surprindă foarte bine o astfel de poveste în cartea sa, ”Gradina de iarnă”, apărută în traducere românească la editura Litera.

Acțiunea cărții le are drept eroine pe Meredith și Nina Whitson, două surori cum nu se poate mai diferite. Una a rămas acasă ca să-și crească copiii și să se ocupe de livada de meri a familiei; cealaltă și-a urmat visul și a călătorit prin lume, devenind o fotojurnalistă faimoasă.

Când tatăl lor se îmbolnăvește, cele două femei se vor reîntâlni, regăsind-o și pe Ania, mama lor distantă și ostilă, care nici măcar acum nu le oferă fiicelor ei nici un fel de mângâiere. Pe patul de moarte, tatăl le smulge însă o ultimă promisiune femeilor din viața sa.

Totul începe cu o poveste cum surorile nu au mai auzit vreodată, o idilă captivantă, misterioasă, ce se desfășoară pe o perioadă de mai bine de șase decenii și pe două continente, din Leningradul înghețat, aflat în plin război, până în Alaska zilelor noastre.

cartea de weekend

Această dramă cutremurătoare le unește pe cele trei femei într-un mod cu totul neașteptat. Meredith și Nina vor afla, în cele din urmă, secretul ce marchează trecutul mamei lor și vor descoperi un adevăr teribil, care va zdruncina însuși fundamentul familiei lor și le va schimba viața.

Care este acest secret și ce anume se va schimba în relația dintre mamă și cele două fiice, rămâne să aflați singuri atunci când veți citi cartea. Vă promit că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.