Primăria Capitalei are proiecte pe fonduri europene de aproape un miliard de euro!

Primarul general Gabriela Firea a anunțat, astăzi, că suma totală a proiectelor pe fonduri europene nerambursabile, proiecte deja contractate sau aflate în pregătire, este de aproximativ 960 de milioane de euro, dintre care circa 640 de milioane de euro reprezintă valoarea proiectelor depuse deja, iar circa 320 de milioane de euro reprezintă valoarea proiectelor aflate în pregătire. Valoarea totală de aproximativ un miliard de euro este aproale egală cu cea a bugetului anual al Municipiului București, a spus ea. Din suma totală de 960 de milioane de euro, 665 de milioane reprezintă partea de finanțare nerambursabilă, iar restul cofinanțarea din bugetul Municipalității, a explicat Firea.

Edilul șef a mai anunțat că, astăzi, au fost deschise ofertele în cadrul licitației publice pentru achiziționarea a 100 de tramvaie. Valoarea acestui proiect este de 212 milioane de euro, din care 2% reprezintă cofinanțarea din partea Primăriei Capitalei. Gabriela Firea și-a exprimat speranța că nu vor exista contestații care să prelungească foarte mult procedura.

Un alt proiect pe fonduri europene nerambursabile este cel al achiziționării a 100 de autobuze electrice, ecologice, în valoare de 55 de milioane de euro. Luna viitoare va fi urcat pe SICAP și acest proiect, a susținut edilul șef al Capitalei.

Vor mai fi achiziționate, tot din fonduri europene nerambursabile, pe axa de mediu, 100 de troleibuze și 130 de autobuze hibrid. Pentru troleibuze, deschiderea proiectelor va avea loc peste o lună, pe 14 aprilie, iar pentru autobuzele hibrid, ofertele se vor deschide pe 7 mai, a precizat Firea.

Alte proiecte depuse de către Primăria Capitalei pentru finanțări nerambursabile, pe exercițiul bugetar european 2014-2020, au o valoare totală de 639 milioane de euro. Pentru trei dintre aceste proiecte, în valoare de peste 400 de milioane de euro, sunt deja contracte de finanțare. Este vorba despre proiecte precum extinderea Stației de epurare a apelor uzate de la Glina sau modernizarea liniilor de tramvai 55 și 40, a precizat primarul Capitalei.

În pregătire se află proiecte în valoare de 320 de milioane de euro, susține Gabriela Firea. Aceste proiecte vizează reabilitarea sistemului de termoficare, extinderea și reabilitarea infrastructurii de apă și conservarea patrimoniului, a mai declarat edilul Capitalei.

Gabriela Firea a cerut, astăzi, din nou, modificarea legislației achizițiilor publice, astfel încât să se scurteze procedurile de licitație. Edilul Capitalei este de părere că ar trebui mărite cauțiunile cerute celor care formulează contestații la procedurile de achiziție publică și aceste contestații ar trebui soluționate într-un termen mult mai scurt. În acest fel, ar fi descurajați contestatarii de profesie, care nu urmăresc decât să șicaneze atât participanții la licitații, cât și autoritățile contractante, în speță Primăria Capitalei. În plus, ar trebui întocmită o listă neagră la nivel național a acestor contestatari de profesie la licitațiile publice, a explicat primarul general al Capitalei, Gabriela Firea.

La rândul său, comisarul european Corina Crețu a declarat că zona București-Ilfov reprezintă un motor pentru economia României. Comisia Europeană a aprobat, în urmă cu două săptămâni, finanțări pentru magistrala de metrou M6, care va lega Gara de Nord de stația Tokio, ce va fi situată pe lângă Ikea, precum și extinderea magistralelor M4, Gara de Nord – Străulești, și M5, Pantelimon – Eroilor – Valea Ialomiței – Râul Doamnei. Comisarul european și-a exprimat speranța că, în câteva săptămâni, va fi aprobată zi finanțarea pentru modernizarea magistralei M2, Pipera – Berceni, și închiderea inelului de sud al Centurii Capitalei, a spus Crețu. Acestea sunt ultimele proiecte majore pe care le mai avem în analiză pe Programul Operațional de Infrastructură Mare (POIM), a avertizat Crețu.

Comisarul european a salutat și realizarea pe fonduri europene a proiectelor de eficientizare termică a clădirilor, pe cele de renovare a unor clădiri din patrimoniul cultural al Capitalei, precum Bisericile „Domnița Bălașa” sau „Sfânta Treime”, care sunt simboluri ale Bucureștiului.

Cooperăm pentru deblocarea unor proiecte esențiale pentru București, precum managementul deșeurilor și termoficarea, care vor atrage fonduri europene în valoare de peste o jumătate de miliard de euro, a mai declarat Corina Crețu. Termenul limită pentru folosirea acestor bani este 2023, a atras, însă, atenția comisarul european.

În următorul exercițiu bugetar european, 2021-2027, Comisia Europeană va încuraja statele membre să ofere cat mai mulți bani orașelor, fie că sunt capitale, reședințe de județ sau orașe mai mici, deoarece primarii, care sunt reprezentanții cetățenilor, știu cel mai bine care sunt nevoile acestora, a atras atenția Corina Crețu. Regiunea București -Ilfov este una cu un deosebit potențial de motor economic pentru economia României, a mai declarat Crețu.

Și comisarul european a cerut scurtarea termenelor de rezolvare a contestațiilor la procedurile de achiziție publică, așa cum se întâmplă în alte țări membre ale Uniunii Europene.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.