Modificarile la Pilonul II de pensii

Conform normelor publicate de Autoritatea de Supraveghere Financiara (ASF), incepand din aceasta saptamana, salariatii romani care cotizeaza la Pilonul II, de pensii private obligatorii, au dreptul sa renunte la acest pilon si sa contribuie doar la Pilonul I, sistemul de pensii de stat.

Contextul

Incepand in 2008 toti romanii care sunt salarati contribuie automat pentru pensie (CAS) si la Pilonul I si la Pilonul II si asta este valabil pentru toti cei care in momentul demararii Pilonului II aveau sub 45 de ani.

Procentul care se duce catre pensiile private este astazi de  3,75% din salariul brut. Incepand de miercuri, cei care au cel putin 5 ani de contributie la Pilonul II pot sa decida sa contribuie doar la Pilonul I, adica pot sa ceara ca cele 3,75% sa fie transferate catre pensiile de stat. Informatie importanta: pot, dar nu sunt obligati in niciun fel, trebuie sa ceara ei, in mod expres, acest lucru.

Cei care au incredere in Pilonul II vor putea in continuare sa verse contributia la pensiile private, iar cei care nu au incredere in fondurile de pensii private, pot sa verse toti banii din CAS la stat.

Banii de pe Pilonul II nu se nationalizeaza

Daca un contribuabil decide astazi sa se retraga din Pilonul II, banii pe care i-a varsat in acel pilon pana la momentul retragerii raman acolo, si ii va primi cand v a ajunge la pensie.

Mai trebuie spus ca legea a ramas neschimbata in sensul ca in momentul in care te angajezi, deci in momentul in care devii salariat si incepe sa ti se ia CAS-ul, timp de 5 ani esti in continuare inscris automat si la Pilonul I si la Pilonul II. Doar dupa ce au trecut 5 ani de contributie la ambii piloni poti, sa te retragi din Pilonul II, repet, la cerere.

Deci, in fapt, conform legii actuale, Pilonul II devine nu facultativ ci semi-facultativ.

Dece toata agitatia

Pentru ca ideea initiala era ca, incet-incet, in timp, cota de CAS varsata la Pilonul II sa creasca, iar cota de CAS varsata la Pilonul I sa scada.

S-a pornit de la ideea ca Pilonul II inseamna investitie, deci suma va creste in timp ca urmare a profitului obtinut prin investitii, in timp ce Pilonul I inseamna doar re-distribuirea banilor luati de la cei activi catre pensionari. Avand in vedere ca in toata Europa raportul dintre cei activi si pensionari scade continuu, se pune problema ca, peste tot in Europa, Pilonul I va ajunge in criza, pentru ca nu va putea fi alimentat pe timp nedefinit cu bani din alte surse

Problema este ca daca o parte din banii de pensii nu se mai varsa la bugetul statului, bugetul are mai putini bani si deci statul are mai putini bani pentru cheltuieli: de la scoli si spitale, pana la salarii si importurile vitale.

Tarile foste comuniste au acuzat ca au fost obligate construiasca sistemele de pensii private intr-un ritm prea accelerat, mult mai accelerat decat s-a construit acest sistem in Occident.  In consecinta, la un moment dat acest ritm a devenit insuportabil si, ca urmare, in 2011, Ungaria a naţionalizat  tot sistemul de pensii private, iar in 2013, Polonia a confiscat jumătate din activele fondurilor de pensii private

Nu s-a intamplat acest lucru in Romania, din fericire, dar daca romanii vor avea posibilitatea de iasa din Pilonul II asta inseamna ca fondurile de investitii nu mai pot sa-si calculze din timp investitiile.

Veste rea pentru investitii

Apare nesiguranta: un fond de pensii private stie cati bani are in prezent, dar nu va sti de cati bani va dispune maine, nu va sti daca maine va mai avea 1 milion de contributori, adica de actionari, sau doar 800.000.

Adevarul este ca fondurile de pe Pilonul II de pensii private au ajutat mult piata financiara din Romania si economia: 90% din activele fondurilor de pensii de Pilon II, de peste 10 miliarde de euro, sunt investite în România.

Conform informatiilor oficiale, fondurile de pensii private din România sunt principalul investitor instituțional la BVB : la mijlocul anului trecut cele 7 fonduri de pe Pilonul II aveau la Bursa detineri de aproape 2 mld. euro, adica 20% din acțiunile  tranzactionate. 30 de companii au primit bani gratie implicarii fondurilor de pe Pilonul II, iar mare parte din succesul listarilor la bursa ale firmelor private si ale companiilor de stat se datoreaza faptului ca actiunile pune in vanzare au fost cumparate masiv de fondurile de pensii private.

Concluzii

Pilonul II nu va disparea in Romania, dar nimeni nu mai poate fi sigur in ce ritm vor creste activele, adica sumele adunate din cotizatii.

De fapt, criticii actualei modificari se tem de scenariul cel mai rau, adica se tem ca, daca vor avea de ales, romanii nu vor mai dori deloc sa cotizeze la pensiile private.

Exemplu cel mai ingrijorator este Pilonul III, cel al pensiilor private facultative, unde cifrele oficiale arata ca si sumele depuse si numarul de contribuabili sunt de cateva zeci de ori mai mici decat la Pilonul II.

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.