Cinema, muzică şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 15 martie

CINEMA

* De astăzi până Duminică 24 martie se desfăşoară cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania, ce are ca temă principală cei 30 de ani de democraţie în România şi în Europa de Est, care au trecut de la încheierea dictaturii lui Ceauşescu în România, dar şi de la căderea Zidului Berlinului, sau de la primele alegeri libere din Cehoslovacia şi Polonia. Programul ediţiei cuprinde aproximativ 80 de documentare împărţite în mai multe secţiuni tematice, în completarea temei principale, filme din întreaga lume despre justiţie, refugiaţi, migranţi, familii „netradiţionale”, drepturile femeilor, ale persoanelor cu dizabilităţi sau despre condiţiile de muncă ale lucrătorilor. Festivalul vă oferă în acest an retrospective ale unor renumiţi cineaşti şi o competiţie ce cuprinde zece filme incitante. Programul primei zile se desfăşoară în Palatul Universul (Str. Actor Ion Brezoianu, nr. 23-25) astfel:

– de la ora 12:00, la Apollo111 începe deschiderea oficială, cu proiecţia-eveniment a documentarului „Suflete moarte”, realizat de regizorul chinez Wang Bing despre răni dureroase provocate de dictatura din China şi despre crimele contra umanităţii pe care le-a generat. După proiecţia-maraton de 9 ore – care include două pauze – a documentarului, urmează o discuţie cu criticul de film Andrei Gorzo;

– la Linotip au loc primele 2 reprezentaţii (la orele 17:00 şi, respectiv, 22:00) cu premiera noului performance de şi cu Nicoleta Lefter intitulat „An tan tina”, o adaptare a cărţii Anei Blandiana, „Fals tratat de manipulare”;

– la Salonul de proiecte, de la ora 19:00, respectiv 21:00, încep două proiecţii speciale din programul Sahia Vintage, urmate de dezbateri alături de Adina Brădeanu, Alexandra Croitoru şi Ştefan Sava;

– de la ora 20:00, la Mezanin puteţi participa la dezbaterea „De la cetăţean la om politic: mişcări civice şi partide politice în anii ’90” în timpul căreia Ana Blandiana, Radu Filipescu, Mona Muscă, Smaranda Enache şi Radu Vancu povestesc experienţele lor într-o discuţie moderată de Alexandru Solomon;

– de la ora 23:00, la Apollo111 ziua se încheie cu un concert şi o petrecere cu Future Nuggets – Love Never Gets Out of Style.

Mai multe detalii despre cea de-a 12-a ediţie a Festivalului Internaţional de Documentar şi Drepturile Omului One World Romania, inclusiv programul său complet, găsiţi aici .

* La Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 50) au loc ultimele proiecţii ale Festivalului de film „Aripi” al ţărilor CSI:

– de la ora 17:30, „Aşa s-au aliniat stelele”, film regizat de Serghei Snejkin bazat pe fapte reale din viaţa lui Nursultan Nazarbaev, primul preşedinte al Republicii Kazahstan;

– de la ora 19:00, comedia romantică „Podul Crimeei. Făcut cu dragoste”, filmată chiar în toiul construcţiei podului de regizorul Tigran Keosaian.

* La Cinemateca Eforie, astăzi au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 16:30, în cadrul medalionului Yves Boisset, 80 de ani (14 martie), thriller-ul poliţist „Folle a tuer / Nebună de legat”, coproducţie Franţa-Italia, 1975, cu: Marlene Jobert, Tomas Milian, Thomas Waintrop, Michael Lonsdale;

– de la ora 19:00, în ciclul Seara de Cannes, drama indiană „Neecha Nagar”, regizată în 1946 de Chetan Anand, cu: Rafiq Anwar, Uma Anand, Kamini Kaushal.

MUZICĂ

* Gabriel Bebeşelea dirijează Orchestra Naţională Radio la concertul ce începe de la ora 19:00, la Sala Radio, având în program: Suita nr. 2 în Do pentru orchestră de G. Enescu:, Concertul nr. 1 în fa diez pentru pian şi orchestră de S. Rachmaninov – solist: Horia Mihail, „Valses nobles et sentimentales” şi „Bolero” de M. Ravel.

* Orchestra simfonică şi Corul Filarmonicii „George Enescu”, susţin, de la ora 19:00, la Ateneul Român primul concert săptămânal sub bagheta dirijorului Cem Mansur, având în program: Trei piese pentru coarde de Constantin Silvestri, Concertul pentru vioară şi orchestră de Igor Stravinski  – solistă Mihaela Martin şi Marea missă în do de Wolfgang Amadeus Mozart – solişti: Veronica Anuşca, Antonela Bârnat, Nicolae Simonov, Ştefan Lamatic. Dirijorul corului: Iosif Ion Prunner.

* Tot de la ora 19:00, la Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) continuă Stagiunea de jazz şi literatură „Eufonii la MNLR”, cu un nou concert-eveniment dat de solista Koszika, alături de chitaristul Szasz Csaba, completat de o lectură din opera lui Alexandru Macedonski, cea care va citi fiind una dintre stră-strănepoatele scriitorului, Irina Macedonski.

* Phoenix, Roadkill Soda, Damage Case, Kunnstra şi Axis susţin un concert caritabil, în Clubul Fabrica, începând cu ora 19:00.

* „Heart Affairs” se intitulează concertul susţinut de Sorina Rotaru – voce, Alexandru Olteanu – pian şi Gabi Matei – baterie, de la ora 20:00, în Green Hours.

* La cererea publicului, ABBA Tribute Band REVIVAL™ revine din Marea Britanie cu un concert pe care-l dă în Hard Rock Café, de la ora 22:30.

* Pentru prima dată în Berăria H puteţi lua parte, de la ora 22:45, la un concert live cu Doiniţa Fluturu & Formaţia Tomis Junior, unul dintre cele mai longevive grupuri de muzică românească de petrecere.

*  Volvox vine tocmai din Brooklyn pentru a asigura muzica în Control Club, de la ora 23:00.

SPECTACOLE

* De la ora 18:30, la Opera Naţională începe o reprezentaţie în limba italiană a operei „Nabucco” de Giuseppe Verdi în regia lui Hero Lupescu, având în distribuţie pe: Ştefan Ignat, Madeleine Pascu, Ljubica Vraneş, Paul Lungu, Cătălin Toropoc, Iustinian Zetea, Valentin Racoveanu, Stanca Maria Manoleanu. Dirijor: Vlad Conta. Cu participarea Orchestrei, Corului şi Ansamblului de Balet ale Operei Naţionale Bucureşti.

* La Sala Palatului, de la ora 19:00, Loredana, Bianca Purcărea, Horia Brenciu, Ernest Fazekas, Anca Ţurcaşiu, Ecaterina Ladin, Silviu Mircescu, Cristina Danu, Bianca Patrichi, Vladimir Palamarciuc, Marius Moldovan şi Daniel Jinga îşi interpretază rolurile din musicalul „Mamma mia!”

EXPOZIŢII

* „Minimalist” se intitulează expoziţia de fotografie şi desen digital a artiştilor Mihai Cengher şi Adrina Branea ce este vernisată, la ora 18:00, la Hanul cu Tei din Centrul Vechi, unde poate fi vizitată până pe 22 martie.

* Tot de la ora 18:00, la Galeria Orizont are loc vernisajul expoziţiei „Semn – Simbol” a artistului Mihai Moldovanu, prezentată de criticul de artă dr. Adrian Silvan Ionescu şi care poate fi vizionată până pe 28 martie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.