De ce schimbă Tudorache lifturile din Sectorul 1?

Peste 80% dintre lifturile din blocurile de locuințe din București au o vechime de cel puțin 40 de ani. Este firesc, fiindcă vorbim despre blocuri construite în anii ’60, ’70 și ’80, iar majoritatea ascensoarelor datează de la construcția locurilor respective, având durata de exploatare cu mult depășită.

Lifturile vechi se strică adesea și partea cea mai proastă este aceea că nu se mai găsesc piese de schimb pentru ele. Așa că cei care asigură mentenanța ascensoarelor, în baza contractelor cu asociațiile de proprietari, recurg la piese refolosite, recondiționate și la tot felul de „cârpeli” ca să mențină lifturile în funcțiune. Mai iau de la unul, mai ajustează la un polizor, mai improvizează ceva și pun la altul și tot așa…

În foarte multe blocuri din Sectorul 1, ca și în întreg Bucureștiul, media de vârstă este una ridicată. Adică trăiesc, încă, mulți dintre cei care s-au mutat în aceste blocuri în urmă cu 40, 50 sau 60 de ani și au, acum, peste 60 de ani. De aceea, când se strică liftul, mulți dintre acești pensionari nu mai pot ieși din casă, nici pentru a-și cumpăra o pâine sau pentru a merge până la farmacie ori la doctor. Dată fiind media de vârstă ridicată a asociațiilor de proprietari, în majoritatea cazurilor este imposibil ca oamenii să strângă bani din pensie pentru a înlocui ascensoarele foarte vechi.

Un caz aparte este cel al unuia dintre blocurile mari din zona Gării de Nord. Bloc de pe Bulevardul Dinicu Golescu 23-25 are patru scări, cu câte 85 de apartamente fiecare. Dat fiindcă sunt peste 60 de apartamente pe fiecare scară, blocul a fost prevăzut cu câte două lifturi de scară. Blocul a fost construit între 1960-1963, iar lifturile datează de atunci. Se strică des și trebuie reparate. În bloc, locuiesc foarte multe persoane de peste 70 de ani, proprietari încă din ’63.

Aceasta fiind situația, proprietarii de la scara doi au pus mâna de la mână, au strâns 450 de mii de lei și, acum trei ani, au schimbat unul dintre lifturi. Numai că dezastru: pe 9 februarie, liftul vechi a luat foc și, ascensoarele aflându-se într-un puț comun, incendiul a distrus și liftul cel nou. Este un bloc de 10 etaje…

Asociația din Dinicu Golescu 23-25 va primi un ascensor în procedură de urgență, iar în octombrie-noiembrie, anul acesta, vor începe lucrările de reabilitare ale ascensoarelor din primul pachet de 50 de asociații. Întreg programul de reabilitare este estimat la o valoare de 20 de milioane de euro.

Dată fiind situația dezastruoasă a lifturilor, încă de la începutul mandatului său, din 2016, edilul Sectorului 1, Daniel Tudorache, a început demersurile pentru a promova o modificare la Legea reabilitării termice. După circa doi ani de eforturi, modificarea legislativă a fost adoptată de către Parlamentul României. Pe 27 februarie anul acesta, Primăria Sectorului 1 a semnat contractele de mandat pentru reabilitarea lifturilor cu primele 50 de asociații de proprietari.

Cât privește cetățenii, unii știu, alții nu au auzit despre programul de reabilitare a lifturilor, dar toți spun că este cât se poate de necesar.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.