IGSU, apel către cetățeni-Peste 300 de pompieri se lupta cu focul!

270 de incedii de vegetație, care au afectat mii de hectare de teren s-au înregistrat, astăzi, pe fondul temperaturilor ridicate, în mai multe județe din țara.

La ora 18.00, peste 300 de pompieri cu 70 de autospeciale, motopompe și alte mijloace tehnice erau angrenate în misiuni de stingere a arderilor necontrolate.

 

 

 

 

 

 

 

În zonele unde numărul incendiilor a fost considerabil (Buzău, Dâmbovița, Gorj, Tulcea, Valcea și Vrancea) personalul aflat în turele libere a fost chemat să suplimenteze echipajele operative angrenate în misiuni.

Totodată, pentru eficientizarea misiunilor de răspuns, IGSU a dispus măsura dislocării de tehnică și personal din alte județe, care să intervină în sprijinul colegilor din județele afectate, astfel încât toate solicitările primite de la cetățeni să fie acoperite.

 

 

 

 

La acest moment, sunt în curs de derulare intervenții pentru localizarea și stingerea incendiilor de vegetație uscata în zona București-Ilfov și județele Argeș, Buzău, Prahova și Mehedinti.

Având în vedere vântul puternic prognozat pentru perioada următoare, fenomen care favorizează propagarea rapida a flacarilor, IGSU face un apel către cetățeni să întrerupă acțiunile de igienizare a terenurilor și să respecte recomandările transmise de autorități.

Pentru evitarea producerii acestor tipuri de evenimente, vă reamintim următoarele măsuri de prevenire:

  • Utilizarea focului deschis în locuri cu pericol de incendiu şi pe timp de vânt este interzisă;
  • Realizarea arderii doar în locuri special amenajate, cu respectarea măsurilor ce se impun pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi;
  • Supravegherea permanentă a arderii, precum şi stingerea jarului, după terminarea activităţii;
  • Utilizarea focului deschis la distanţe mai mici de 40 m faţă de locurile cu pericol de explozie (gaze şi lichide combustibile, vapori inflamabili, explozivi etc.), respectiv de 10 m faţă de materiale sau substanţe combustibile (lemn, hârtie, textile, carton asfaltat, bitum, ulei etc.) este interzisă;
  • Asigurarea mijloacelor tehnice pentru stingerea de îndată a focului (rezervor cu apă, găleţi, lopată, sapă, cazma), atunci când acesta scapă de sub control;
  • Responsabilizarea adulţilor în ceea ce priveşte jocul copiilor cu focul şi accesul acestora la sursele de foc (chibrituri, brichete, lumânări, lămpi cu gaz etc).

 

 

 

 

 

 

Nerespectarea prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată atrage după sine aplicarea de sancțiuni contravenționale, cu amenzi cuprinse între 1.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice, respectiv între 25.000 – 50.000 pentru persoane juridice. De asemenea, incendierile din ariile protejate constituie infracțiuni și se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la un an.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.