Ziua Internațională a Femeii!

Femeile din întreaga lume sunt sărbătorite astăzi. Ideea unei Zile Internaţionale a Femeilor a apărut la începutul secolului XX, după ce, la New York, o organizaţie a sponsorizat o întrunire pe tema drepturilor femeilor.

Această zi a fost la origini un moment de marcare a emanicipării femeii, a luptei pentru drepturi egale în raport cu bărbaţii.

Azi, Ziua Internaţională a Femeii a devenit un moment de mulţumire, apreciere şi recunoaştere a eforturilor mamelor, soţiilor, colegelor, tuturor femeilor ce ne înconjoară, cele care ne oferă bucuria vieţii şi motivaţia de a trăi.

La noi în ţară sunt organizate dezbateri, mese rotunde, expoziţii, concerte, lansări de carte şi alte manifestări care au prim plan femeia.

În România sunt peste 10 milioane de femei, adică puţin peste 51 la sută din întreaga populaţie a ţării – arată cele mai noi date ale Institutului Naţional de Statistică.

Pentru aproape două treimi dintre români, 8 Martie este o adevărată zi de sărbătoare, iar 85% dintre românce declară că primesc cadouri de 8 Martie. Ceea ce primesc corespunde în mare măsură cu ceea ce-și doresc, adică flori, bijuterii sau parfumuri.

Bărbații români le fac cadouri în principal soțiilor sau iubitelor și mamelor. Acestea sunt apreciate pentru faptul sunt muncitoare, frumoase și înțelegătoare.

Până în anul 2009, România era printre puţinele state ale lumii care, în lipsa unei zile a mamei, a marcat doar ziua femeii – 8 Martie, extinzându-i acesteia aria de semnificaţii.

Acum Ziua Internaţională a Femeii nu este sărbătoare publică la noi, ci Ziua Mamei, marcată ca atare începând din anul 2010 şi sărbătorită în prima duminică a lunii mai.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.