Bomba cu ceas de la Chiajna stă să explodeze! Luni expiră contractul PMB – Iridex!

Luni, 11 martie, expiră atât contractul între Primăria Capitalei și Compania Iridex privind operarea gropii de gunoi de la Chiajna, cât și concesiunea de la Chiajna către București a  terenului, în suprafață de 16,5 hectare, pe care au fost constituite celulele C1-C5 ale Depozitului de gunoi municipal de la Chiajna-Rudeni.

Cu toate acestea, nu se știe, încă, ce se va întâmpla cu muntele de gunoi de la Chiajna, cine va administra post-închidere, pe o perioadă de 30 de ani, groapa de gunoi și, mai ales, cine va plăti pentru asta.

Acestea sunt cauzele pentru care, începând cu ora 08:00, zeci de cetățeni din Sectoarele 1 și 6, dar si cei din Chiajna, Chitila și Roșu, s-au strâns în fața Primăriei Sectorul 1, din Banu Manta, pentru a protesta împotriva poluării aerului din zona de nord-vest a Capitalei. Cetățenii spun că nu pot respira din cauza poluării cu hidrogen sulfurat, care ar fi generată de gazul de fermentație din gunoiul de la Chiajna. Oamenii cer închiderea gropii de gunoi și vor să știe cine își va asuma responsabilitatea gestionării post-închidere a acesteia.

Primarul Sectorului 1, Daniel Tudorache, spune că dorește închiderea definitivă a gropii de gunoi Chiajna-Rudeni. Aceasta va fi și poziția pe care o va susține și la întâlnirea cu primarul general, care va avea loc pentru a decide asupra sorții gropii de la Chiajna. Tudorache mai spune că va duce gunoiul din Sectorul 1 la groapa de gunoi Vidra.

„Chiar dacă va costa ceva mai mult, nu este o cheltuială inoportună, atunci când este vorba despre sănătatea locuitori Sectorului 1”, a declarat edilul din Banu Manta pentru București Fm.

Consilierul municipal Alexandru Gadiuță, participant la protest, spune că, deși mai sunt doar trei zile până la expirarea contractului de operare al gropii de la Chiajna, Executivul Primăriei Capitalei nu a informat Consiliul General cu privire la ceea ce se va întâmpla cu groapa de gunoi, după data de 11 martie.

Consilierul local de la Sectorul 1 Cristian Bulfon, prezent și el la protest, spune că nu ar fi de acord ca Primăria Sectorului 1 să plătească pentru gestionarea post-închidere a gropii de gunoi.

Reprezentanții Companiei Iridex spun că, după expirarea contractului cu Primăria Capitalei, este treaba autorităților locale, municipală bucureșteană, Primăria Chiajna, Consiliul Județean Ilfov șș Primăria Sectorului 1, să rezolve situația juridică a terenului și să gestioneze post-închidere groapa de gunoi Chiajna-Rudeni.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.