Cum să omori ariciul de la Chiajna-Rudeni cu fundul altuia…

Peste o săptămână se împlinesc 20 de ani de valabilitate a contractului dintre Primăria Capitalei și Compania Iridex, având ca obiect constituirea și gestionarea depozitului municipal ecologic de deșeuri, adică a gropii de gunoi, de la Chiajna-Rudeni. Contractul a fost semnat pe 11 martie 1999.
De mai bine de doi ani și jumătate, în jurul gropii de gunoi de la Chiajna-Rudeni se duce o luptă acerbă între Primăria Sectorului 1 și comunitatea locală, pe de o parte, și Compania Iridex, care gestionează depozitul municipal de deșeuri. În timp ce reprezentanții operatorului privat, în frunte cu patronul Corneliu Pascu, susțin că depozitul de deșeuri ar fi unul „ecologic”, oamenii din cartierele Chitila, Bucureștii Noi, Dămăroia, Chibrit și Crângași din București și locuitorii din Chiajna spun că, de fapt, groapa de gunoi poluează aerul. Ei acuză mirosul insuportabil de ouă clocite care se degajă la anumite ore și care ar fi cauzat de emisiile de gaze provenite din fermentația muntelui de gunoi acumulat în 20 de ani la Chiajna, sat Rudeni.
Groapa de gunoi a fost constituită, inițial, adică celulele C1-C5, care astăzi sunt închise, pe un teren concesionat de către Primăria Chiajna și incadastrat, pentru 20 de ani, în Sectorul 1. Ulterior, groapa de gunoi a fost extinsă cu încă două celule, C6 și C7, pe niste terenuri cumpărate de către Iridex de la proprietari partidei din zonă. Astăzi, doar pe aceste două celule se mai depozitează deșeuri.
Trecând peste acuzațiile de depășire a cantității de gunoi depozitate față de cea prevăzută în contractul de acum 20 de ani și de poluare a aerului cu gaze provenite din fermentația gunoiului, peste o săptămână, când contractul va expira, ar trebui ca Primăria Municipiului București, proprietar depozitului, să ofere răspunsuri la multe întrebări presante? Va fi închisă groapa de gunoi de la Chiajna-Rudeni sau va continua să funcționeze până în 2029, așa cum prevede Autorizația Integrată de Mediu eliberată de către Agenția de Mediu București, în ciuda protestelor comunității locale și ale Primărie Sectorului 1, care a strâns 40 de mii de semnături pentru închiderea gropii de gunoi?!
Dacă groapa de gunoi va fi închisă, ce se va întâmpla cu celulele C1-C5, deoarece expiră și concesiunea terenului? Va reveni terenul la Chiajna, care își va asuma și gestionarea post-inchidere a gropii de gunoi?!
Dar, chiar în cazul în care groapa de gunoi ar fi închisă, cine va gestiona muntele de gunoi în următorii 30 de ani, cât el va continua să fermenteze, să degaje gaze de fermentație și să formeze zeama aceea otrăvită numită levigat?! Și, mai ales, cine va plăti pentru gestionarea gropii de gunoi?!
În loc să ofere răspunsuri la aceste întrebări, Primăria Capitalei încearcă să omoare ariciul cu fundul Primăriei din Banu Manta. Pe căi ocolite, am intrat în posesia unei adrese trimise de către Primăria Capitalei primarului Daniel Tudorache prin care îl întreabă ce dorește să se întâmple cu groapa de gunoi de la Chiajna-Rudeni?! Vrea Daniel Tudorache să se închidă groapa Iridex și să depoziteze gunoiul din Sectorul 1 la groapa de gunoi de la Vidra?! Sau dorește prelungirea contractului dintre Primăria Capitalei și Compania Iridex și continuarea depozitării a încă peste 650 de mii de metri cubi de gunoi la groapa Chiajna-Rudeni?!
Oare cum ar putea răspunde edilul din Banu Manta că ar dori să se mai depoziteze încă mai bine de 650 de mii de metri cubi de gunoi la Chiajna-Rudeni, când, de doi ani și jumătate, luptă pentru închiderea gropii de gunoi Iridex?! Cum ar putea să nu țină seama de comunitatea locală pe care o reprezintă și care cere închiderea focarului de poluare?!
Vineri dimineață, cetățenii din cartierele afectate de poluare au anunțat că vor protesta împotriva gropii de gunoi de la Chiajna, chiar în fața Primăriei Sectorului 1. Oamenii așteaptă o poziție tranșantă a primarului Tudorache și așteaptă ca Primăria Capitalei să nu mai încerce să se derobeze de responsabilitate și să scoată castanele din foc cu mâna altuia …

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.