Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 4 martie

CINEMA

* De astăzi, până pe 7 martie, la Institutul Cervantes se desfăşoară Espacio femenino, unul dintre programele de film tradiţionale, anuale, un omagiu adus realizatoarelor de film şi culturii feminine. Selecţia din 2019 include două lungmetraje, un documentar şi o sesiune de scurtmetraje. Astă-seară, de la ora 19:00, rulează  drama „Con el viento”, realizată de Meritxell Colell, în care Mónica García interpretează o balerină şi coregrafă care trăieşte în Buenos Aires, dar, în urma unei telegrame ce o anunţă că tatăl ei este pe moarte, trebuie să se întoarcă, după 20 de ani, în micul ei sat natal din Spania. Filmul spune povestea unei familii incapabile să comunice, fiind şi un portret duios al stilului de viaţă rural tradiţional, ce a început să dispară. În acelaşi timp, această dramă este o călătorie interioară a personajului principal pentru a învăţa cum să trăiască şi să iubească mai bine.

* La Cinema Elvira Popescu, de la ora 19:30, are loc avanpremiera filmului documentar „Distanţa dintre mine şi mine”, realizat de Mona Nicoară şi Dana Bunescu după o idee de Ada Solomon, în care gândurile Ninei Cassian din timpul ultimului ei an de viaţă sunt confruntate cu o bogată arhivă de filme, muzică, poezie, apariţii de televiziune, înregistrări private inedite şi documente de urmărire de la Securitate. Sunt revelate astfel dileme etice şi estetice care sunt deopotrivă parte din trecutul nostru şi prefigurate în viitor.

MUZICĂ

* De la ora 19:00, la Institutul Balassi, tineri muzicieni lansaţi de Asociaţia Culturală „Ecaterina Stan” interpretează lucrări din literatura muzicii vocale, acompaniaţi la pian de Sarah-Alexandra Nidelcu. Participă mezzosoprana Denisa Bozoancă, masterand în anul I, baritonul Robert Preda şi soprana Elena Zaharia, studenţi în anul II, la Clasa de canto a dr. Angela Şindeli de la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, precum şi Ana-Maria Grecu, soprană, elevă în clasa a XI-a la Colegiul Naţională de Artă Dinu Lipatti.

* Apreciatul muzician vienez Fennesz susţine un concert în premieră la Bucureşti, de la ora 20, în Control Club, în continuarea seriei de evenimente Avant Sessions.

* Tot de la ora 20:00, în Quantic Club începe un concert plin de umor trist şi de tristeţe comică dat de Ada Milea, Anca Hanu, Cristi Rigman şi Radu Dogaru.

* Se împlinesc 44 de ani de la tragicul sfârşit al formatorului de opinie în domeniul muzical de la Radio Europa Liberă, Cornel Chiriac, prilej pentru o comemorare în Clubul Ţăranului, de la ora 19:00. Ca un omagiu adus celui dispărut se vor lectura fragmente din capitolul „Metronom-etalonul muzical al unei generaţii” din cartea „Muzica din România” a lui Costin Grigoraş, pe lângă alte rememorări din partea invitaţilor: Maria Balabaş, Raluca Goleşteanu, Lenţi Chiriac, Alexandru Şipa, Liviu Tofan, Radu Nicolescu.

EXPOZIŢII

* La Centrul Artelor Vizuale – Galeria Căminul Artei – etaj (Str. Biserica Enei, nr. 16), de la ora 17:30 este vernisată expoziţia de pictură „Dialog afectiv” ce cuprinde lucrări semnate de: Eugen Vasile Iovan, Lucian Liciu, Eliza Popa, Vasile Popa, Adriana Seitănescu, Florin Şuţu şi invitatul Alexandru Mihai Popa, pe care le puteţi admira până pe 14 martie.

* Criticul de artă Pavel Şuşară vernisează expoziţia de sculptură „De la materie la spirit” a artistului Aurel Contraş, de la ora 18:00, la Galeria Simeza (Bd. General Gheorghe Magheru, nr. 20), unde poate fi vizitată până pe 17 martie.

* Tot de la ora 18:00, în cadrul Stagiunii Permanente de Artă Plastică „Temeiuri”, la Artoteca Bibliotecii Metropolitane (Şos. Mihai Bravu, nr. 4) are loc vernisajul expoziţiei de pictură şi sculptură „Transpunere”, avându-i ca semnatari pe Gruia Rotariu şi Ion Bolocan, iar ca invitat de onoare pe criticul de artă Vladimir Bulat.

CARTE

La Teatrul Naţional, în foaierul Sălii Media, Asociaţia Studio Zona lansează, la ora 19:00, cartea istoricului Andrei Răzvan Voinea, „Idealul locuirii bucureştean: familia cu casă şi grădină. Parcelările Societăţile Comunale pentru Locuinţe Ieftine – Bucureşti (1908 – 1948)”. Cartea este prima din seria dedicată istoriei urbane şi are la bază lucrarea de doctorat a autorului, susţinută în 2017 la Universitatea de Arhitectură „Ion Mincu”.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.