”Răzbunarea iertării” – o carte cât patru vieți

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această primavară este ”Răzbunarea iertării”, scrisă de Eric Emmanuel–Schmidt și apărută la editura Humanitas, într-o traducere de Laurențiu Malomfălean.

Cartea cuprinde patru nuvele care ne aduce în fața ochilor patru destine pe cât de neobișnuite, pe atât de neașteptate ci schimbări de situații. Nuvelele prin care autorul explorează, în această carte, sentimentele intense capabile să împingă un om la gânduri și chiar gesturi extreme, sunt ”Surorile Barbin”, ”Domnișoara Butterfly”, ”Răzbunarea iertării” și ”Desenează-mi un avion”.

Situațiile prezentate în fiecare nuvelă încearcă, parcă, să răspundă la întrebări pe care oameni, din cele mai diferite culturi și meridiane, și le pun cel puțin odată în viață: Poate fi definit un om printr-o singură faptă? Și este iertarea mereu posibilă ?

Răspunsurile încearcă să vină în cartea lui Schmidt din cele mai diferite situații: ouă gemene adorabile văd lumina zilei într-un sat idilic, dar viața lor nu se va dovedi atât de feerică pe cât o prevestea povestea nașterii lor: la început nedespărțite, vor ajunge rivale, dacă nu chiar dușmance de moarte.

Un bancher versat și cinic, mereu răsfățat de soartă, învață, de la o mamă dispusă să renunțe la tot pentru fiul ei, lecția sacrificiului și a iertării.

Un criminal în serie închis pe viață este chemat săptămânal la vorbitor, dar nu de mama lui, ci de cea a cărei fiică a ucis-o cu bestialitate. Ce urmărește îndurerata Elise? L-a iertat pe monstru, sau vrea să-i alunge liniștea?

Zilele tihnite ale lui Werner von Breslau, un nonagenar retras, fost pilot de vânătoare reconvertit în grădinar pasionat, se îmbogățesc cu imprevizibilele vizite ale lui Daphne, o fetiță din vecini, alături de care bătrânul taciturn va descoperi calea spre inocență.

Se pot spune multe despre ”Răzbunarea iertării”, cartea lui Eric Emmanuel –Schmidt dar eu nu vă mai spun decât că nu veți mai lăsa cartea din mână, până când nu veți întoarce și ultima pagină!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.