Andrei Creci (STB): Nu urmărim să sancționăm, ci să asigurăm condiții de transport occidentale!

Sursa foto: www.hotnews.ro

De la 1 ianuarie, a intrat în vigoare noul regulament de transport STB, fostă RATB. Acest Regulament adoptat de către Consiliul General al Municipiului București prevede amenzi mai mari pentru călătoria frauduloasă.

În același timp, Regulamentul prevede că, dacă ocupi un loc în plus pe scaun cu bagajul tău, trebuie să plătești încă o călătorie și că nu poți transporta cu autobuzele, troleibuzele sau tramvaiele STB obiecte voluminoase, care ocupă spațiu și îi stânjenesc pe ceilalți călători.

În cazul încălcării acestor reguli, amenda este de 500 de lei, pentru călătoria frauduloasă, de 100 de lei pentru ocuparea a două locuri pe scaun, și poate ajunge până la 150 de lei pentru transportarea de obiecte prea voluminoase.

”De la 1 ianuarie  până la începutul lunii februarie, s-au întocmit 1.230 procese verbale de contravenţie, în cuantum de 500 de lei fiecare”, conform datelor STB.

Noul regulament al Societăţii de Transport Bucureşti (STB), care prevede o creştere a amenzii pentru călătoria frauduloasă, de la 150 la 500 de lei, a fost adoptat anul trecut de către Consiliul General al Municipiului București.

Potrivit acestuia, călătorii pot plăti jumătate din această sumă, în termen de 15 zile, iar călătorii vor avea, în continuare, posibilitatea plăţii pe loc a suprataxei de 50 de lei.

Directorul general al STB, Andrei Creci spune că amenzile nu au crescut, ci erau prevăzute în Legea 92/2017 privind transportul public local de călători. Regulamentul de Transport București-Ilfov nu face altceva decât să pună în acord cu legea națională reglementările locale.

Conform lui Creci, STB a desfășurat acțiuni de informare a călătorilor cu privire la cuantumul amenzilor. Scopul STB nu este de a sancționa călătorii, ci acela de a preveni călătoria frauduloasă. Este și motivul pentru care controlorii poartă acele veste de semnalizare de culoare albastră cu inscripția „CONTROL”.

În acest fel, ei pot fi ușor observați de către călători, iar prezența lor duce la scăderea fenomenului de călătorie frauduloasă, explică șeful companiei de transport public din Capitală.

De asemenea, potrivit noului regulament, călătorii care ocupă cu bagaje încă un loc vor primi o amendă în valoare de 100 de lei pentru neplata unui bilet în plus.

Ocuparea locurilor de pe scaune cu mărfuri sau bagaje fără validarea, în plus, a unui titlu de călătorie la tariful în vigoare la data efectuării călătoriei, pentru fiecare loc ocupat cu mărfurile sau bagajele respective se sancţionează cu 100 de lei”, se arată în regulament.

Mai mult, transportarea bagajelor sau obiecelor de dimensiuni mari (lăzi, mobilier, bare metalice) va fi sancţionată cu 150 de lei.

Călătorii care vor încălca şi următoarele reguli vor fi amendaţi cu 500 de lei:

– Împiedicarea în orice mod a personalului cu competenţe, desemnat de către operatorul de transport/ transportatorul autorizat, să-şi exercite atribuţiile de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în staţii ori la capetele de linii;

– agresarea fizică sau verbală a personalului cu competenţe, desemnat de către operatorul de transport/transportatorului autorizat, în timpul exercitării atribuţiilor de serviciu la bordul vehiculelor de transport în comun, în staţii ori la capetele de linii;

– solicitarea de deschidere a uşilor vehiculelor de transport public de persoane, între staţii sau la semafoare;

– angajarea de discuții cu conducătorul vehiculului de transport în comun în timpul circulației;

– împiedicarea organelor de control să-și exercite atribuțiile, inclusiv refuzul de legitimare;

– călătoria pe scări, pe părţile laterale sau în afara caroseriei vehiculelor;

– Intervenţia neautorizată la aparatele/ instalaţiile vehiculului;

– acţionarea semnalului de alarmă fără a exista un pericol iminent pentru siguranţa vehiculului sau a călătorilor;

– producerea dezordinii în orice mod la urcare, la coborâre sau în interiorul vehiculului;

– lipirea afişelor în interiorul sau exteriorul vehiculului, precum şi în staţii, cu excepţia situaţiilor în care asemenea acţiuni sunt realizate în cadrul unor contracte comerciale semnate cu operatorii, cu autorităţile contractante sau cu ADTPBI;

– deteriorarea sau murdărirea sub orice formă a vehiculului;

– desfăşurarea unei activităţi comerciale neautorizate în interiorul vehiculului şi în staţii;

– fumatul şi consumul de băuturi alcoolice în interiorul vehiculului;

– tulburarea ordinii şi liniştii celorlalţi călători.

Andrei Creci, directorul general al STB spune că acestea sunt reguli normale, care au existat, dar pe care lumea s-ar dezobișnuit să le respecte.

”Aceste reguli sunt prezente și în alte capitale și orașe europene. Este firesc că, atunci când ocupi două locuri pe scaun sau când îngreunezi bunul mers al mijlocului de transport să achiți o taxă mai mare”, spune șeful STB.

”Controlorii STB au fost pregătiți pentru aplicarea noului Regulament de transport public și nu vor face abuzuri. Dar, trebuie să înțelegem că aceste noi rigori urmăresc aducerea transportului public din București la standarde occidentale”, a declarat pentru București Fm șeful STB.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.