Diferentele de bogatie in interiorul UE

Regiunea Nord-Est si regiunea Sud-Vest Oltenia sunt printre cele mai sarace euroregiuni din punctul de vedere al Produsului Intern Brut pe locuitor, conform raportului publicat astazi de Eurostat.

In schimb, Regiunea Bucuresti Ilfov este singura din Romania care are un nivel de dezvoltare economica mult peste media Uniunii Europene, reiese din acelasi raport.

Clasamentul Eurostat

Nu este vorba de PIB/loc in cifre absolute, pentru ca este mai putin relevant, este vorba de PIB/loc in functie de paritatea puterii de cumparare si este normal asa, pentru ca, de exemplu, 300 de euro in regiunea Inner-London West, cea mai  bogata din UE, nu insemna aproape nimic, in timp ce in  Bucuresti-Ilfov inseamna chiria unui apartament de doua camere pe o luna.

In functie de acest criteriu exista, totusi, discrepante mari in dezvoltare.

In euro-regiunea ce  mai bogata, Inner-London West, PIB/loc era 626% din media europeana, in timp ce in euro-regiunea cea mai saraca, Nord-Vest din Bulgaria, PIB/loc este 31% din media europeana. Locuitorii celei mai sarace euro-regiuni traiesc de 20 ori mai prost decat locuitorii celei mai bogate euro-regiuni.

Cum sta Romania

Cea mai saraca euro-regiune de la noi, regiunea Nord-Est, are 39% din PIB/loc mediu european, calculat la puterea de cumparare.

In regiunea Sud-vest Oltenia acest procent este de 45% din media UE.

Toate celelalte euro-regiuni din Romania au 50%, sau peste 50% din media europeana, iar cea mai dezvoltata, in afara de Bucuresti-Ilfov, este Regiunea Vest, cu 67% din media europeana.

Trebuie tinut cont ca acestea erau cifrele din 2017, pentru ca Raportul Eurostat se refera la situatia din 2017.

Regiunea Bucuresti-Ilfov are, sau avea in 2017, un PIB/loc de 144% din media UE raportat la paritatea puterii de cumparare.

Surprinzator, stam mai bine decat regiunea Berlin care are doar 119% din media europeana, sau Lazio, regiunea Romei, care are 111%, sau regiunea Madrid, care are 124% din PIB mediu/loc al al UE.

Dar nu trebuie sa ne felicitam, sunt tari foste comuniste care stau mai bine sau mult mai bine decat noi: euro-regiunea Varsoviei are 152% din PIB/loc mediu european, iar euro-regiunea Praga are 187% din media UE.

Interesant de studiat cazul Greciei: salariile din Grecia, inclusiv salariul minim, sunt considerabil mai mari decat in Romania, dar Grecia, in ansamblul ei, este doar putin peste Romania ca nivel al PIB/loc raportat la paritatea puterii de cumparare (67% comparativ cu 63%)

Discrepante mari in aceeasi tara.

In toata UE este aceeasi situatie, exceptie face Luxemburg, care are o singura regiune avand in vedere dimensiunile sale.

Dar chiar si asa se vede concentrarea bogatiei: Luxemburg are 252% din media europeana a PIB/loc raportat la paritatea puterii de cumparare, Inner-London West are 626% din media europeana.

Discrepantele de dezvoltare inter-regionale se gasesc peste tot in Europa, chiar daca nu toate sunt la fel de socante ca in Romania.

In Germania PIB/loc raportat la puterea de cumparare variaza intre 88% din media europeana in regiunea Chemnitz, si 202% in regiunea Hamburg.

In Italia, procentele de bunastare variaza de la 58% pana la 122% din media europeana.

Franta este un caz special, pentru ca are si insulele din  Atlantic  si Pacific , care insule sunt si ele euro-regiuni, deci cea mai saraca euro-regiune franceza, insula Mayotte, are 34% din media UE, in timp ce Ile de France, regiunea Parisului, are 177% din PIB mediu/loc al UE raportat la puterea de cumparare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.