Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 27 februarie

CINEMA

La Cinemateca Eforie, astăzi au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 16:30, în cadrul medalionului Alan Bates, 85 de ani de la naştere (17 februarie), drama britanică „Far from The Madding Crowd / Departe de lumea dezlănţuită”, adaptare după romanul omonim al lui Thomas Hardy regizată în 1967 de John Schlesinger, în care mai joacă: Julie Christie, Peter Finch, Terence Stamp, Fiona Walker, Prunella Ransome;

– de la ora 19:00, în ciclul Seara marilor autori, drama „Jungfrukällan / Izvorul fecioarei”, realizată în 1960 de cineastul suedez Ingmar Bergman, cu: Birgitta Valberg, Max von Sydow, Gunnel Lindblom, Birgitta Pettersson, Axel Düberg.

MUZICĂ

* Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură (Bd. Lascăr Catargiu, nr. 50) vă invită la recitalul de pian susţinut, de la ora 18:30, de Violetta Ştefănescu, care interpretează lucrări de: A. Rubinstein, Al. Glazunov, S. Prokofiev, I. Stravinski, C. Silvestri şi L. Teodorescu.

* Violonistul Liviu Prunaru, care se bucură de dreptul de folosinţă a viorii de patrimoniu universal  Stradivarius „Pachoud” din 1694, poate fi aplaudat la Sala Radio, într-un concert extraordinar pe care îl susţine de la ora 19:00 într-o dublă ipostază: de solist şi… dirijor al Orchestrei de Cameră Radio. O altă invitată specială este pianista Lorena Ţecu. În program: Sonatele da Chiesa în Mi bemol, Si bemol şi Fa de W. A. Mozart; Concertul pentru vioară, pian şi orchestră de coarde în Fa de J. Haydn; Capriccio în mi, op. 81 şi Concertul pentru vioară, pian şi orchestră de coarde în re de F. Mendelssohn.

* Lucia promovează cel de-al doilea său album, „Samsara” într-un concert pe care-l dă, de la ora 21:00, în Expirat Club – Halele Carol.

* În Green Hours jazz-café, de la ora 20:00 are loc a doua sesiune a „Laura Benedek (bas) – artist in residence” la care mai participă: Andra Maria (dov meraki) – voce, Sergiu Chirileasă – pian şi Lucas Contreras – chitară.

* În Control Club, de la ora 20:00 începe un al doilea concert Balthazar (Maarten Devoldere şi Jinte B. Deprez).

* Mark Stam (Marius Stamatin) cântă în Hard Rock Café, începând cu ora 21:30.

* Trupa italiană Playing The Mode susţine un concert tribut Depeche Mode, de la ora 21:45, în Berăria H.

SPECTACOL

La Opera Naţională, de la ora 18:30 are loc o reprezentaţie în limba italiană a operei „Il Barbiere di Siviglia / Bărbierul din Sevilla” de Gioachino Rossini, după o piesă de Pierre Beaumarchais, montată de Matteo Mazzoni şi având în distribuţie pe: Iordache Basalic, Oana Andra, Mihai Irimia, Vicenţiu Ţăranu, Marius Boloş, Stanca Maria Manoleanu, Daniel Filipescu, Andrei Bolohan. Cu participarea Orchestrei, Corului şi Ansamblului de Balet al Operei Naţionale Bucureşti. Dirijor: Alberto Veronesi.

EXPOZIŢII

* De astăzi în sala Europa Christiana din Palatul Patriarhiei sunt expuse fotografiile expoziţiei „Chipul satului românesc”, organizată de Agenţia de Ştiri Basilica în contextul Anului omagial al satului românesc.

* Tot de astăzi, până pe 31 martie la Clubul Caricaturiştilor „Sorin Postolache” – Cuptorul cu Lemne (Bd. Pache Protopopescu, nr. 65) puteţi viziona expoziţia „Cei 7(0) de ani de acasă” a caricaturistului-editorialist Cristian Mihăilescu.

CARTE ŞI LITERATURĂ

* Muzeul Naţional al Literaturii Române (Str. Nicolae Creţulescu, nr. 8) vă invită, de la ora 17:00, la o evocare a poetului Constant Tonegaru, cu ocazia împlinirii a 100 de ani de la naşterea sa. Iau cuvântul: Barbu Cioculescu, Constantin Abăluţă, Paul Cernat, Cosmin Ciotloş şi Claudiu Komartin.

* De la ora 18:00, la Facultatea de Teologie Ortodoxă „Justinian Patriarhul” are loc, în prezenţa autorului Uwe Michael Lang, lansarea cărţii „Privind către Dumnezeul nostru – orientarea în timpul rugăciunii liturgice”.

* În cadrul evenimentelor dedicate celebrării Centenarului Marii Uniri, la Casa de cultură „Friedrich Schiller” (Str. Batiştei, nr.15), este prezentat, de la ora 18:00, volumul „Un veac frământat. Germanii din România după 1918”.

ALTE EVENIMENTE

* Geologul Alexandru Andrăşanu, expert UNESCO pentru geoparcuri, susţine conferinţa „Ce ai făcut în ultimii 4.600.000.000 de ani?”, de la ora 18:00, la Sala Media a Teatrului Naţional. Evenimentul se înscrie în seria Ştiinţa pe înţelesul tuturor, organizată de Universitatea din Bucureşti.

* Seria de conferinţe Despre lumea în care trăim de la Ateneul Român se încheie cu expunerea lui Horia-Roman Patapievici, „Sinuciderea Europei?” susţinută de la ora 18:30 şi urmată de un dialog cu Gabriel Liiceanu.

* Casa Filipescu-Cesianu găzduieşte, de la ora 19:00, o nouă ediţie a Întâlnirilor Muzeului Memoriei – o serie de discuţii despre importanţa rememorării trecutului şi despre cum putem să valorificăm mărturiile celor din jurul nostru în vederea dezvelirii unor istorii subiective, umane, compuse din fragmente de amintiri, fotografii, documente, scrisori, obiecte, cărţi poştale. Participă membri din echipa Muzeului Memoriei, alături de Oana-Alexandra Budiş (psiholog, coordonator Telefonul Vârstnicului), lect. univ. Laura Marin (CESI), Florin Hălălău (scriitor). În cadrul evenimentului va fi prezentat şi Telefonul Amintirilor, o instalaţie interactivă prin care pot fi ascultate amintiri de la început de secol: o selecţie de pasaje reprezentative despre viaţa cotidiană din Primul Război Mondial cu accent pe Bucureştiul ocupat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.