Romanii economisesc mai mult si cheltuie mai mult

Romanii persoane fizice iau mai multe credite, cheltuie mai mult, dar in acelasi timp reusesc sa faca mai multe economii. Asta reiese cand ne uitam la cifrele comunicate de Banca Nationala, pe de o parte, si pe cele publicate de Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA), pe de alta parte.

Ce spune BNR

Conform comunicatului BNR, la sfarsitul lunii ianuarie 2019 gospodariile populatiei aveau credite in moneda nationala in valoare totala de aproape 96 de miliarde de lei, cu 19 procente mai mult decat in urma cu un an.

Lectia francilor elvetieni a fost invatata bine si, in acelasi interval de timp, creditele in valuta au scazut cu 9 procente, dar pe ansamblu, romanii persoane fizice au imprumutat in ianuarie  mai multi bani de la banci ca niciodata, desi ROBOR-ul a crescut si le 3 luni si la 6 luni.

Tot in luna ianuarie 2019 sumele depuse in banci, de persoanele fizice, in lei au crescut cu peste 7%, iar sumele depuse in valuta au crescut cu 19,9% in comparatie cu aceeasi luna de anul trecut.

Este o realitate, in cifre, care sfideaza analizele si prognozele economice care sunt aproape invariabil pesimiste.

Si vanzarile de autoturisme sunt in crestere

Asociatia Producatorilor si Importatorilor de Autovehicule (APIA) a anuntat ca in luna ianuarie acest an, in Romania s-au cumparat 8.832 de masini noi, cu 23,3% mai multe decat in ianuarie anul trecut.

Romania este una din exceptiile pe plan european, pentru ca pe ansamblul UE in ianuarie numarul de masini noi vandute a scazut cu 4,6% fata de aceeasi perioada din 2018. APIA mentioneaza ca Romania si Lituania sunt exceptiile fericite de la regula, pentru ca sunt singurele tari comunitare in care piata auto a crescut.

Tot APIA a anuntat ca, premiera absoluta, in ianuarie 2019 romanii au cumparat mai multe Dacii Duster decat Loganuri.

Pe ansamblu, Dacia se mentine pe postul de vedeta a pietei romanesti, cu 27% din vanzari, dar in acest inceput de an marcile straine incep sa ia avant: Ford a ajuns, in premiera absoluta, pe locul doi la masini de import, cu 10,5% din vanzari, si a depasit astfel Volkswagen (10%) si Skoda (8,8%).

S-ar putea sa fie din cauza ca modelul Ecosport, fabricat la Craiova, se vinde bine in Romania, s-ar putea sa fie o strategie mai buna de vanzari, s-ar putea sa fie din cauza scandalului care nu inceteaza in jurul VW, interesant este faptul ca liderul necontestat, pana acum, al marcilor de import in Romania este, pentru prima oara, depasit de un alt fabricant.

In alta ordine de idei,  tot APIA remarca faptul ca masinile Diesel sunt din ce in ce mai putin dorite de romani: in luna ianuarie autoturismele pe benzina au avut o pondere de 63% din piata masinilor noi, in timp ce urma cu un an raportul benzian/motorina era de 50/50.

Mai multe masini ecologice

Semn prevestitor, sau nu, in luna ianuarie 2019 masinile ecologice, adica cele 100% electrice si cele hibride, au ajuns sa reprezinte 3,6% din piata auto, cel mai mare procent de pana acum.

Crestere remarcabila la achizitiile de masini hibride: + 143% fata de ianuarie 2018.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.