Cinema, muzică, şi alte evenimente din Bucureşti de astăzi, 26 februarie

CINEMA

* La Cinema Muzeul Ţăranului rulează gratuit „Sobibor”, debutul regizoral al cunoscutului actor rus Konstantin Habenski, înscris din partea Rusiei în competiţia pentru Premiul Oscar 2019 la categoria „Cel mai bun film străin”. Proiecţia este precedată, de la ora 17:00, de vernisajul unei expoziţii de fotografii de arhivă din timpul Celui de al Doilea Război Mondial, cu temele Holocaust şi Sobibor, întregul eveniment, fiind organizat de Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România şi Centrul Rus pentru Ştiinţă şi Cultură, ca o încheiere a lunii Comemorării Victimelor Holocaustului, deschisă cu o expoziţie de fotografii în 30 ianuarie la amintitul Centrul Rus, unde poate fi încă vizitată. Scenariul filmului se bazează pe un fapt istoric real: în timpul celui de-al doilea război mondial, ofiţerul sovietic Alexandr Pecerski, prizonier în lagărul de exterminare de la Sobibor, a reuşit imposibilul: să organizeze o revoltă şi o evadare în masă a prizonierilor. Unii dintre ei au fost prinşi şi ucişi, alţii s-au alăturat partizanilor. Alexandr Pecerski s-a întors pe front.

* La Cinemateca Eforie, astăzi au loc două proiecţii mai speciale:

– de la ora 17:00, în cadrul medalionului Alan Bates, 85 de ani de la naştere (17 februarie), drama britanică „Fugarul”, adaptare după romanul “The Ballad of the Running Man” de Shelley Smith, regizată în 1963 de Carol Reed, în care mai joacă: Laurence Harvey, Lee Remick, Felix Aylmer, Fernando Rey;

– de la ora 19:00, în ciclul Istoria filmului universal în capodopere, drama – musical „West Side Story / Poveste din cartierul de vest”, adaptare după Arthur Laurents şi Jerome Robbins, regizată de acesta din urmă împreună cu Robert Wise în 1961, cu: Natalie Wood, George Chakiris, Richard Beymer, Rita Moreno, Russ Tamblyn.

MUZICĂ

* Stagiunea „Cartografii sonore” de la Muzeul Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi, (Str. Londra, nr. 39) vă propune, de la ora 18:00, un nou concert, inspirat de Harta „Romaniae” din sec. XVI şi susţinut de două invitate speciale din Albania: Sindi Loci – vioară şi Keisa Loci – pian. În program: Sonata nr. 1 de Robert Schumann, Sonata nr. 8 de Ludwig van Beethoven şi „Balada” de Ciprian Porumbescu.

* La sala mică a Ateneului Român, Stagiunea de marţi seara are în program, de la ora 19:00, concertul cameral susţinut de violoncelistul Valentin Simion şi pianistul Robert Creimerman, care interpretează: 12 variaţiuni pe tema „Ein Mädchen oder Weibchen” din opera „Flautul fermecat” şi Sonata nr. 3, în La, op. 69 de Ludwig van Beethoven, precum şi Sonata nr. 2, în Re, op. 58 de Felix Mendelssohn.

* Liminal Zone, un proiect fabulos al maestrului saxofonului, Ulrich Drechsler, este adus direct de pe scena faimoasei Musik Verein din Viena la Bucureşti, de la ora 19.00, la Sala „Elvire Popesco” a Institutului Francez, de către Jazz Fan Rising şi Forumul Austriac. Liminal Zone implică pe: Özlem Bulut – soprană de coloratură turcă cu rădăcini kurde, basistul Oliver Steger, percuţionistul Raphael Keuschnigg şi pianistul iranian Amir Ahmadi. În aceeaşi locaţie, Ulrich Drechsler va susţine, mâine de la ora 10:30, masterclass-ul „Redescoperirea intuiţiei”, în care va vorbi despre dezvoltarea unei identităţi artistice puternice prin înţelegerea şi utilizarea calităţilor individuale.

* După ce au trecut separat prin Control Club, Maarten Devoldere (Warhaus) si Jinte B. Deprez (J. Bernardt) revin împreună, cu proiectul lor principal, Balthazar pentru două concerte ce încep de la ora 20:00: cel de astă-seară, ce este sold out şi cel de mâine seară. Special guest: Faces On TV.

* Tot de la ora 20:00, deseară în Expirat Club – Halele Carol are loc o dublă lansare: Flesh Rodeo îşi lansează videoclipul pentru piesa „Hatred, Anger and Hostility“, iar Mountains On My Back vin cu noul lor single „Tree Rivers Deep“.

* Smiley revine în Berăria H cu un nou concert plin de energie pe care-l dă începând cu ora 21:30.

* Concertul Phoenix Classics pe care trupa Phoenix îl susţine de la ora 22:30 în Hard Rock Café propune o trecere prin momentele cheie din istoria muzicală a formaţiei.

EXPOZIŢII

* ArCuB demarează al patrulea an al Programului Expoziţional cu expoziţia „O retrospectivă din dragoste” semnată de artista vizuală Ana Bănică, cu un design semnat de arhitectul Attila Kim, ce este vernisată de la ora 18:00, în Hanul Gabroveni  (Stra Lipscani, nr. 84 – 90), unde poate fi vizionată până pe 7 aprilie. Curator: Ioana Ciocan.

* De astăzi, până pe 25 martie, la Galeria Contemp (Str. George Vraca, nr. 7) este deschisă expoziţia „Geometrii subiective” a artistului Marcel Bunea. Curator: Mihai Plămădeală.

CARTE ŞI LITERATURĂ

Muzeul Ţăranului Român găzduieşte, de la ora 17:00, la Sala Acvariu, lansarea volumului de poezie „Aripa Frântă / Flatra e mundur” al scriitorului albanez Visar Zhiti, tradus în limba română de Luan Topciu şi Renata Melonashi. Prezintă, alături de autor: Dr. Paul Cernat – critic literar, Ana Barton – scriitoare, Dr. Luan Topciu – critic literar, Dr. Liviu Lungu – scriitor,  Dr. Radu Săvulescu – Director Executiv al Asociaţiei Liga Albanezilor din România. Va recita actorul Angel Rababoc, de la Teatrul Naţional „Marin Sorescu” din Craiova, însoţit la chitară de Daniel Bertişteanu.

CONFERINŢE

* În cadrul conferinţelor Institutului Fraţii Golescu pentru Relaţii cu Românii din Străinătate, de la ora 18:00, în Clubul Ţăranului este evocat destinul fabulos al Teodorei Basarab, prinţesa valahă ajunsă ţarină în Bulgaria. Fiind alungată de la curte de ţar, care dorea să o ia de nevastă pe Sara, o evreică cu nuri, Teodora se retrage la mănăstire, primind numele monahal: Teofana. După ce trece la Domnul, Biserica bulgară o canonizează (1371?).

* În cadrul proiectului „Idei în Agora”, Muzeul Municipiului Bucureşti organizează, de la ora 18:00, la Casa Filipescu-Cesianu (Calea Victoriei, nr. 151), conferinţa „Un memorial între două Europe” susţinută de Ana Blandiana, urmată de un dialog cu Sorin Antohi.

* De la ora 18:30, în seria de conferinţe „Despre lumea în care trăim” de la Ateneul Român, prof. dr. Andrei Constantinescu vă propune „Cinci excursii în viitorul medicinei”, despre care are şi un dialog cu prof. dr. Cătălin Vasilescu.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.