Miniștrii comerțului din UE s-au reunit la București pentru impulsionarea schimburilor comerciale

Miniștrii comerțului din UE s-au reunit la București pentru impulsionarea schimburilor comerciale

Agendă încărcată pentru Ștefan-Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat, cu ocazia Reuniunii informale a miniștrilor comerțului din UE la București – organizată cu scopul de a discuta subiecte precum modernizarea Organizației Mondiale a Comerțului și relațiile comerciale UE – SUA.

Astfel, oficialul român s-a întâlnit cu Xiana Margarida Méndez Bértolo, secretar de stat pentru comerț în Ministerul Industriei, Comerțului și Turismului din Spania.

Cei doi au discutat despre Memorandumul de Înțelegere între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat și Institutul Spaniol pentru Comerț Exterior şi Investiţii, care urmează a fi semnat pe 13 martie 2019. De asemenea, ei au convenit ca Forumul economic România – Spania să fie organizat la Madrid, în aceeași zi.

De asemenea, ministrul român pentru mediul de afaceri, comerț și antreprenoriat a avut o întrevedere bilaterală și cu șeful delegației Regatului Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, George Hollingbery, secretar de stat pentru politici comerciale.

Mulțumind părții britanice pentru sprijinul în Favoarea aderării la OCDE, ministrul Oprea a propus crearea unor grupuri de lucru și organizarea de forumuri economice bilaterale anuale, în cadrul unui Parteneriat Strategic, pentru informarea reciprocă a mediilor de afaceri privind oportunitățile economice.

În aceeași zi, ministrul pentru mediul de  afaceri s-a întâlnit cu Jean-Baptiste Lemoyne, secretar de stat în Ministerul pentru Europa și Afaceri Externe al Franței.

Cei doi demnitari au subliniat importanţa proiectului multi-dimensional „Sezonul România-Franța” – sub egida căruia se vor derula este 500 de evenimente cu specific economic şi cultural.

Jean-Baptiste Lemoyne  l-a felicitat pe Ștefan Radu Oprea pentru participarea la Forumul Economic de la Paris, în decembrie 2018, împreună cu 20 firme româneşti – participare care a impresionat cadrul instituţional şi mediile de afaceri.

În ce privește sesiunea plenară, strategiile de modernizare a OMC avansate în discuții au subliniat necesitatea soluționării crizei Organului de Apel din cadrul organizației.

La celălalt subiect major discutat, relațiile comerciale UE-SUA, miniștrii comerțului s-au pus de acord cu privire la continuarea discuțiilor la nivel politic în vederea adoptării, cât mai rapid posibil, a directivelor de negociere referitoare la evaluarea conformității și liberalizarea comerțului cu produse industriale.

”Președinția României la Consiliul UE a depus eforturi importante pentru soluționarea tuturor preocupărilor statelor membre și a ajuns la un compromis, la nivel

Stefan Radu Oprea

tehnic, cu privire la ambele directive de negocieri. Din acest moment, adoptarea mandatelor rămâne exclusiv o decizie la nivel politic, pe care Președinția română urmărește să o obțină cât mai curând posibil”, a declarat Ștefan-Radu Oprea.

Reuniunea informală a luat sfârșit cu o conferință de presă susținută în tandem de ministrul Oprea și comisarul Malmström.

Cei doi oficiali au participat și la o sesiune de  „Dialog cu cetățenii”, în  care s-au atins subiecte de politică comercială a UE.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.