”1000 de ani de cultură și civilizație românească”

Dacă vreți să îi povestiți celui mic care nu mai lasă tableta din mână câte ceva despre domnitori, bătălii, cărturari, lupte, victorii, invenții și inventatori, orice din istoria României, ei bine, o astfel de carte este ”1000 de ani de cultura și civilizatie românească”, apărută la editura Litera cu prilejul celebrării Centenarului Marii Uniri a românilor.

Prefațată de academicianul Virgil Cândea și având texte explicative scrise de către istoricii Georgeta Filitti si Dorin Matei, pe care îl puteți asculta în fiecare sâmbătă la București FM.

Cartea este foarte bogat ilustrată, pare a fi adresată în special adolescenților și copiilor zilelor noastre care sunt familiarizați cu tehnologia încă de mici. Despre acești tineri se spune că sunt mai ”vizuali” adică sunt mai sensibili la ceea ce văd. Rețin mai ușor imaginile și învață mai ușor cu ajutorul lor, iar pentru ei cartea bogat ilustrată va fi mai mult decât un ajutor și îi va împrieteni cu istoria românilor, dar și cu personajele ei mai mult sau mai puțin cunoscute, de la prinți și până la oameni simpli care s-au remarcat prin curajul sau talentul lor.

Lucrearea semnată de către cei doi istorici poate fi și un instrument care ar ajuta mult cadrele didactice care predau istoria.

Cartea este împărțită în 7 capitole, fiecare dintre acestea fiind dedicate unei anume perioade istorice. Informațiile sunt sintetizate dar putem afla și lucruri inedite despre anumite perioade istorice sau personalități ale acelor vremuri.

De exemplu, în capitolul dedicate secolelor XI-XV, Veacul Sintezei, aflăm că în special culturile neolitice, cultura Cucuteni fac faimă culturii străvechi de pe aceste meleaguri, că una dintre caracteristicile culturii române este tocmai capacitatea ei de sinteză și că prima națiune care a acceptat creștinismul ca religie în această parte a Europei au fost românii, care și-au păstrat aceiași religie, și de asemenea și limba, până astăzi deși s-au aflat în calea marilor migrații.

Urmează alte șase capitole împărțite pe secole si perioade istorice precum ”Secolul cruciadelor”, ”Veacul Boierilor””Veacul naționalismelor”, ”Veacul reformelor”, ”Veacul naționalităților” și ”Secolul dictaturilor”.

Fiecare capitol este însoțit de ilustrații potrivite temei, toate acestea la un loc transformând cartea într-o adevărată călătorie în timp. Toate aceste fotografii cu care cititorul zilelor noastre se delectează au fost cândva realitatea de zi cu zi a părinților, bunicilor, străbunicilor dar și a altor strămoși pe care nu am putut să îi cunoaștem.

Se pot spune multe despre albumul-carte ”1000 de ani de civilizatie ropmânească” dar eu nu vă mai spun decât că, după ce îl veți răsfoi odată, nu îl veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină, iar apoi o veți lua din nou de la capăt!

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.