Mihai Mereuță „Habitat”: Toată lumea are nevoie de RADET!

Spectrul falimentului RADET plutește, în aceste zile, asupra bucureștenilor care locuiesc în cele 560 de mii de apartamente legate la sistemul de termoficare. Dincolo de a căuta vinovații pentru această situație, dincolo de asigurările oficialilor că totul va fi bine și că falimentul RADET București nu ne va lăsa fără căldură și apă caldă, pentru că s-au găsit soluțiile juridice pentru a asigura continuitatea serviciului public de încălzire în sistem centralizat, deci, dincolo de toate acestea am simțit un gol în ceea ce privește modul în care beneficiarii direcți ai termoficării, asociațiile de proprietari din Capitală, percep situația actuală și se raportează la aceasta.

Mai vor asociațiile de proprietari sistem de termoficare? Consideră bucureștenii pe care aceste asociații îi reprezintă că mai au nevoie de RADET? Mihai Mereuță, președintele Ligii Asociațiilor de Proprietari „Habitat” spune că toate discuțiile și toată incertitudinea din jurul subiectului falimentului RADET se vor reflecta prin creșterea numărului de deconectări, la vară.
Liga „Habitat” nu susține nici deconectările individuale, nici debranșările unor imobile de la sistemul centralizat, deoarece un oraș precum Bucureștiul nu poate fi încălzit altfel decât prin sistemul de termoficare.
În plus, dacă RADET ar dispărea, odată cu acesta ar dispărea și producătorul de energie termică și electrică, deoarece, dacă nu ar mai livra aburul tehnologic către sistemul de termoficare al Capitalei, Electrocentrale București (ELCEN) ar produce energia electrică la un preț necompetitiv.
Deci, toată lumea are nevoie de sistemul de termoficare. Pe de o parte, cetățenii au nevoie de sistemul centralizat pentru a se încălzi, pentru că nu există capacități pentru încălzirea individuală cu gaze sau electrică a 560 de mii de apartamente. Numai termoficarea poate asigura continuitatea, predictibilitatea și un raport preț-calitate suportabil pentru încălzirea bucureștenilor. Dar și ELCEN are nevoie de RADET pentru a-și vinde agentul termic, a declarat Mihai Mereuță pentru București Fm.

Șeful de la „Habitat” spune că a fost uimit de relaxarea cu care, În noiembrie 2016, ar fi fost anunțată intrarea în insolvență a RADET, ca o soluție salvatoare. Acum se vorbește cu relaxare despre faliment, lucru de neînțeles, crede Mereuță. El mai este de părere că ar trebui să existe, deja, persoana juridică ce va avea delegat serviciul public de încălzire în sistem centralizat și pre-contractele pentru a putea presta serviciul respectiv. Ar trebui să știm cum va fi preluată afacerea de la ELCEN și cea de la RADET către noua companie constituită, dacă avizele necesare prestării unui serviciu public nu trebuie refăcute, spune șeful „Habitat”.

Mihai Mereuță spune că rigurozitatea cu care a acționat firma de insolvență a scos la iveală indisciplina financiară și contractuală de la RADET de dinainte de 2016. Asta în vreme ce beneficiarii serviciului de încălzire în sistem centralizat, asociațiile de proprietari, au fost disciplinați, plătindu-si facturile în proporție de 98%. El cere că această „indisciplină” să atragă răspunderea celor care se fac vinovați pentru ea.
Acum, RADET se află sub protecția insolvenței și a judecătorului sindic. Dar există o garanție că noua companie, care nu va fi ținută de rigorile insolvenței, nu va fi și ea indisciplinată, se întreabă Mihai Mereuță.
Șeful Ligii „Habitat” crede că singura soluție care ar garanta disciplina managerială și independența față de factorul politic a unei companii care asigură un serviciu public ar fi aceea a unei confesiuni cu aport de capital. „Dacă nu suferă cu banul managerul, atunci degeaba este managerul, dacă nu îl arde puțin și la buget”, consideră Mereuță.

În context, trebuie menționat faptul că, ieri, administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a anunțat că forțele politice din Consiliul General al Municipiului București au ajuns la un acord în ceea ce privește asigurarea continuității serviciului public de încălzire în sistem centralizat. Astfel, înaintea unei posibile pronunțări a falimentului regiei de termoficare, Consiliul General urmează să înființeze, cu un covor de două treimi, o nouă companie municipală ce va prelua licențele și contractele necesare pentru a presta serviciul de termoficare precum și personalul de la RADET. Nu se pune nici un moment problema sistării furnizării de apă caldă și căldură către populație, a dat asigurări Burghiu.
La rândul său, administratorul special al Electrocentrale București, Claudiu Crețu, a dat asigurări că ELCEN se află într-o situație economico-financiară stabilă și, chiar în cazul falimentului RADET, nu se va întrerupe producția de energie termică și electrică.

Planul de reorganizare al ELCEN, adoptat de către Adunarea Creditorilor, este încă valabil. Electrocentrale București așteaptă preluarea bussiness-uri de către o companie a Primăriei Capitalei, în urma plății unei creanțe în valoare de 1,095 miliarde euro, a mai precizat Crețu.
În același context ar mai trebui amintit și faptul că, pe 22 februarie, creditorii ar trebui să își de-a votul asupra Planului de reorganizare al RADET, propus de către administratorul judiciar Rominsolv. Judecătorul sindic a cerut un răspuns afirmativ sau negativ al creditorilor RADET asupra planului de reorganizare. Orice altă variantă în afara răspunsului pozitiv, abținere sau cerere de prorogare a termenului, va fi considerată drept răspuns negativ și, în aceste cazuri, judecătorul va pronunța falimentul regiei bucureștene de termoficare, pe 27 februarie.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.