Legătura dintre depresie și îmbătrânire

Depresia poate accelera în mod semnificativ procesul de îmbătrânire a creierului şi înrăutăţirea abilităţilor cognitive odată cu înaintarea în vârstă, însă, contribuie, de asemenea, la dezvoltarea bolii Alzheimer.

Cercetătorii de la Universitatea Yale au elaborat o nouă metodă de scanare a creierului. O substanţă radioactivă de contrast este inserată în corpul pacientului. Aceasta este legată de o anumită proteină în conexiunile sinaptice care participă la transmiterea semnalelor prin sinapse. În tomografia computerizată, substanţa eliberează particule gamma-quanta care sunt înregistrate de un detector.

S-a constatat că la pacienţii afectaţi de depresie densitatea sinapselor este mai mică decât la participanţii sănătoşi de aceeaşi vârstă. Simptome precum distragerea atenţiei şi pierderea interesului pentru activităţi plăcute anterior au fost direct legate de distribuţia contactelor dintre neuroni.

Specialiştii au concluzionat că depresia accelerează îmbătrânirea sistemului nervos central, însă pentru confirmarea acestor constatări vor fi necesare cercetări suplimentare.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.