Tristeațea, una dintre cele mai puternice emoții

Conform unui studiu recent, tristețea, în comparaţie cu ruşinea, surpriza şi chiar plictiseala, este emoţia cu cea mai lungă durată.

Oamenii de ştiinţă au descoperit că, de regulă, tristeţea este asociată cu evenimente care au un efect de lungă durată asupra vieţii oamenilor, cum ar fi pierderea unei persoane apropiate.

„Reflecţia profundă şi îndelungată este factorul principal din cauza căruia unele emoţii durează mai mult decât altele. Emoţiile care provoacă o gândire intensă şi pe termen lung durează mult. Emoţiile pe termen scurt sunt, deşi nu întotdeauna, declanşate de evenimente cu o importanţă relativ scăzută. Pe de altă parte, emoţiile pe termen lung sunt de obicei rezultatul unor lucruri foarte importante”, explică unul dintre autorii studiului.

La studiu au participat 233 de studenți cărora li s-a cerut să-şi amintească experienţele emoţionale. Cele mai scurte au fost dezgustul, frica şi ruşinea, care de obicei au trecut în aproximativ 30 de minute, însă tristeţea a durat circa 120 de ore.

Plictiseala a trecut în câteva ore. Frica este de regulă de scurtă durată, în timp ce anxietatea a durat mult mai mult. De asemenea, ruşinea a trecut relativ repede, însă senzaţia de vinovăţie a durat mai mult.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.