Alexandru Burghiu: Ministerul Energiei bagă RADET în faliment, dar bucureștenii vor avea căldură!

sursa: metropotam.ro

Administratorul special al RADET, Alexandru Burghiu, a declarat, astăzi, pentru București FM că, pe data de 27 februarie, RADET va intra, cel mai probabil, în faliment.

Bucureștenii nu vor fi afectați, însă, de această problemă juridică, ci vor avea, în continuare, căldură și apă caldă, a dat asigurări șeful regiei de termoficare, în exclusivitate pentru Bucureșteni FM.

Sursa foto: www.evz.ro

Alexandru Burghiu spune că Electrocentrale București (ELCEN) și Ministerul Energiei condiționează votul pozitiv asupra planului de reorganizare al RADET, de asumarea de către Primăria Capitalei și Consiliul General al Municipiului București a datoriei istorice a regiei de termoficare față de ELCEN, datorie în valoare de 3,7 miliarde lei.

Municipalitatea și Consiliul General nu își pot asuma o asemenea datorie, nu doar din cauza faptului că suma de 3,7 milioane lei ar reprezenta întreg bugetul Capitalei pe un an, ci și pentru faptul că Primăria și Consiliul General al Municipiului București nu au fost parte în relațiile comerciale dintre RADET și ELCEN.

Primăria Municipiului București a subvenționat doar energia termică pentru populație și nu poate avea nici un fel de datorie directă către ELCEN, așa cum a stabilit și justiția în anul 2016, explică Burghiu pentru București FM.

În aceste condiții, un vot negativ, o abținere sau cerere de prorogare a termenului din partea ELCEN, va însemna pronunțarea de către judecătorul sindic a falimentului RADET, pe 27 februarie.

Bucureștenii nu trebuie să se sperie de acest faliment, deoarece legislația prevede obligația Municipalității de a asigura continuitatea serviciului public de încălzire în sistem centralizat. În acest scop, conducerea Primăriei Capitalei se va întâlni, la începutul săptămânii viitoare, cu grupurile politice din Consiliul General al Municipiului București, pentru a găsi soluțiile juridice privind transferul activelor și al activității RADET către o altă societate comercială.

„Nu vom fi nici o clipă sub umbrela falimentului”, dă asigurări șeful regiei de termoficare, în exclusivitate pentru București FM.

În context trebuie amintit faptul că, prin Planul de reorganizare al ELCEN, adoptat anul trecut de către Adunarea Creditorilor producătorului de energie termică și electrică, se reducea suma ce ar fi trebuit plătită pentru transferul de bussiness de la ELCEN către Primăria Capitalei, prin Compania Municipală Energetica, la circa o treime din datoria istorică a RADET către Electrocentrale București.

Recunoașterea de către Consiliul General al Municipiului București a sumei de 3,7 miliarde de euro, ar însemna întoarcerea la situația de dinaintea adoptării Planului de restructurare al ELCEN.

sursa foto: viata-libera.ro

Mai mult decât atât, dat fiind faptul că, între Primăria Capitalei și Consiliu General, pe de o parte, și ELCEN, pe de altă parte, nu au existat relații contractuale, în urma cărora Municipalitatea să fi avut datorii față de producătorul de energie termică și electrică, recunoașterea celor 3,7 miliarde lei ar putea constitui „AJUTOR DE STAT”, prohibit de normele Uniunii Europene.

1 COMENTARIU

 1. Surprinzătoare poziționare. Ce legătură are Ministerul Energiei cu falimentul RADET?
  Nu cunoasteti participanții legali la procedura?
  Nu mai tensionati situația și așa complicată și totodată ciudata.
  Falimentul RADET se datorează exclusiv celor doi administratori și atitudinii acestora.
  Cum ati respectat HCGMB 296 din 17.05.2018?
  De ce v-ați postat intr-o postură inadmisibilă pentru scopul urmărit, da, și de Ministerul Energiei alături de PIB, aceea de a se organiza SACET și de a încerca soluționarea termoficarii în Bucuresti.
  Nu mai continui, mai sunt multe de spus, dar mai bine ganditi-va la legalitatea și viabilitatea planului de reorganizare pe care cu încăpățânare vreti sa-l impuneti ELCEN.
  Ministerul Energiei sustine ELCEN in continuarea furnizării de energie termică chiar și dacă judecătorul sindic va confirma falimentul RADET.
  Iar transferul fortat este o încercare de forțare a votului pe planul RADET și de a transfera vina din curtea RADET.
  Păcat.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.