Romania – fruntasa la energii regenerabile

Romania este printre tarile din Uniunea Europeana care au reusit deja sa atinga si chiar sa depaseasca procentul-tinta de energii regenerabile in consumul total, procent fixat de Bruxelles pentru anul 2020. Conform Eurostat, in 2017 in tara noastra energiile regenerabile au avut o pondere de 24,5% din consum, adica peste 24% care era nivelul tinta pentru 2020.

Suntem printre elevii premianti ai Europei

Dupa cum spune Eurostat, din cele 28 de state comunitare, in 2017 doar 10 isi atinsesera, sau depasisera procentul tinta de enegii reghenrabile in consumul total, si unul din aceste state este Romania

Din datele comparative tot pentru aunl 2017 publicate de concernul British Petroleum rezulta ca România are a 11-a productie de energie eoliana si a opta productie de energie solara din Europa.  Productia Romaniei de energie electrica pe baza eoliana este de 7,4 terawati pe oră,  iar productia de energie solara, adica fotovoltaica, este de 1,9 terawati/ora, precizeaza British Petroleum.

Este vorba, bineinteles, de puterea nominala, adica puterea instalata a centralelor respective in conditii ideale de functionare. Din pacate, diavolul se ascunde in detalii.

Micile detalii

Aceste energii regenerabile depind de cum bate vantul, sau de cum este vremea, in sensul cel mai propriu al cuvantului

De exemplu, in ziua de 20 aprilie anul trecut, la ora pranzului, energia din surse regenerabile acoperea aproape 70% din productia totala, potrivit datelor prezentate in timp real pe site-ul Transelectrica. La ora 13:10, energia hidro asigura 36,93% din totalul productiei (3.127 MW), turbinele eoliene generau 21% (1.778 MW), iar panourile fotovoltaice produceau 9,18% (777 MW). Energia nucleara  producea 16,25%, carbunele producea 11,66%, hidrocarburile 4,64%, iar biomasa 0,34%.

In data de 16 mai anul trecut 35% din cantitatea totală de energie electrică consumata in Romania a provenit de la turbinele eoliene potrivit datelor RWEA – Asociaţia Romană pentru Energie Eoliana.

Problema este ca tot anul trecut, pe 25 noiembrie, nu a batut vantul, asa ca au fost chiar momente in care turbinele eoliene au consumat energie electrică din sistem. Spre exemplu, la ora 11.15, eolienele consumau 11 MW. Asta în condiţiile in care capacitatea instalata a Romaniei in eolian este de peste 3.000 MW.

In acel moment producţia a fost sustinută în special de hidrocentrale, care, la acea ora furnizau 2.500 MW, urmate de termocentralele pe cerbune, cu peste 2.100 MW. Tot pe 25 noiembrie Petrom a pornit la intreaga capacitate centrala de 860 MW de la Brazi, deci a crescut si contributia energiei obtinute din hidrocarburi: aproape 2.000 MW la acea ora, in timp ce Cernavoda a livrat 1.400 MW

Deci contributia energiilor regenerabile la consumul national este variabila, se poate schimba profund de la ora la ora de la maxim la zero.

Regenerabile, dar mai stabile

In primul rand trebuie mai multe hidrocentrale. Si lacurile de acumulare depind de starea vremii nu se golesc de la ora la alta, nici macar de la o zi la alta. Avem mare nevoie de Tarnita-Lapustesti, care ar insemna un aport de 1000 MW chiar in momentele de consum maxim.

In al doilea rand, exista energii regenerabile care sunt si stocabile si  care sunt si in cantitate mare, dar pe care noi le ingnoram cu superbitate: este vorba de biomasa.

Un studiu ICEMENERG spune ca potentialul energetic eolian total al Romaniei este de circa 450.000 de tone echivalent petrol pe an, in schimb, potentialul energetic al biomasei, adica daca am arde in centrale toate resturile vegetale de la exploatarile forestiere si de la recolte, este de aproape 7 milioane tone echivalent petrol pe an, de 14 ori mai mare decat eolianul.

In plus peletii care se fabrica din resturile vegetale, se pot stoca, la fel ca pacura, sau carbunele, deci exista siguranta ca centrala respectiva este capabila sa produca la capacitate nominala, fara intrerupere si in orice moment.

Din pacate in Romania nu exista un program de incurajare a valorificarii energiei biomasei, nici macar programul Casa Verde nu da bani persoanelor fizice pentru centrale pe peleti.

Pe scurt Romania lasa sa putrezeasca pe camp, sau in paduri, sau in gropile de gunoi, energie regenerabila echivalenta cu 7 milioane de tone de petrol pe an si in schimb depinde de eolian si solar care sunt spectaculoase, dar sunt si extrem de nesigure in conditiile geografice si meteorologice specifice ale Romaniei.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.