Preţurile au crescut cu 0,8%

Preţurile de consum au crescut cu 0,8% în ianuarie 2019 comparativ cu luna decembrie a anului trecut, arată datele Institutului Naţional de Statistică publicate astăzi. Totodată, rata anuală a inflaţiei s-a menţinut la 3,3 procente, pe fondul scumpirii alimentelor, a mărfurilor nealimentare şi a serviciilor.

Potrivit INS, cele mai importante scumpiri s-au înregistrat, luna trecută, la cartofi, cu peste 10 procente. La categoria alte legume şi conserve de legume, s-a înregistrat un avans de aproape 8%.

În schimb, la fructe proaspete s-a înregistrat o creştere de aproape 4 procente. Alte majorări situate între 1% şi 2% au mai consemnat preturile la citrice si alte fructe meridionale, ouă, produse din tutun, energie termică, apă, canal, salubritate şi cărţi, ziare, reviste.

De cealaltă parte, ieftiniri mai semnificative au consemnat tarifele la transportul aerian, cu peste 3,5%. Banca Naţională a majorat recent la 3 procente prognoza de inflaţie pentru finalul acestui an şi estimează o inflaţie de 3,1% pentru finalul anului viitor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.