Bine de citit: „Podurile din Madison County”

“Deși niciunul dintre noi n-a știut nimic de existența celuilalt înainte de a ne întâlni, ignoranța noastră a fost însoțită, ca un zgomot vesel de fond, de un fel de certitudine irațională că ne vom apropia unul de altul. Ca două păsări solitare zburând deasupra marilor prerii potrivit unor calcule cerești, în toți acești ani cât niște vieți întregi, noi am înaintat unul spre celălalt.”

Fragmentul de mai sus face parte din scrisoarea pe care, într-o zi și într-o pagină de roman, Francesca Johnson a primit-o de la Robert Kincaid.

Dacă cititorul se regăsește în acest fragment, atunci poate că “Podurile din Madison County” nu este o carte potrivită pentru el. De ce ar citi despre o incredibilă poveste de dragoste fictivă, apărută din imaginația unui scriitor, dacă cititorul împreună cu partenerul său de viață trăiesc în fiecare zi această poveste? Pentru ce ar dărui aceste minute sau chiar ore de citit unor personaje literare care nu au existat niciodată dacă fragmentul citat îl definește chiar pe el? Cartea lui Robert James Waller poate reprezenta cel mult o biografie a cititorului, imagini și amintiri surprinse din lumea sa și care au fost strecurate într-un roman.

Dacă cititorul nu se regăsește în scrisoarea lui Robert Kincaid… atunci dintre toate cărțile pe care le-am citit până acum o să aleg  “Podurile din Madison County” și o să îl rog să o citească mai întâi pe aceasta.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.