Sindicaliștii din Serviciile Publice cer o finanțare corectă a municipalităților!

Federația Sindicatelor din Serviciile Publice, organizație ce reprezintă peste 70 de mii de salariați, lansează o scrisoare deschisă în care face apel la finanțarea corecta a municipalităților din România. În cazul în care bugetul de stat ar fi adoptat în formă să actuală, ar fi periclitată însăși continuitatea serviciilor publice esențiale, precum încălzirea centralizată și transportul public, se spune în scrisoarea sindicaliștilor.

Vă prezentăm scrisoarea sindicaliștilor:

”Doamnei prim-ministru Viorica Dăncilă,
Domnului Eugen Orlando Teodorovici, ministru de finanțe,
Domnului Călin Popescu Tăriceanu, președinte al Senatului,
Domnului Liviu Dragnea, președinte al Camerei Deputaților,
Comisiei de buget – finanțe a Camerei Deputaților,
Comisiei de buget – finanțe a Senatului,
Grupului parlamentar PSD din Camera Deputaților,
Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților,
Grupului parlamentar USR din Camera Deputaților,
Grupului parlamentar UDMR din Camera Deputaților,
Grupului parlamentar PNL din Camera Deputaților,
Grupului parlamentar al minorităților altele decât cea maghiară din Camera Deputaților,
Grupului parlamentar al PSD din Senat,
Grupului parlamentar al PNL din Senat,
Grupului parlamentar al USR din Senat,
Grupului parlamentar al UDMR din Senat,
Grupului parlamentar al minorităților altele decât cea maghiară din Senat,

Scrisoare deschisă,

Doamnă prim-ministru Viorica Dăncilă, domnule președinte al Senatului Călin Popescu Tăriceanu, domnule președinte al Camerei Deputaților Liviu Dragnea, domnule ministru de finanțe Eugen Orlando Teodorovici, domnilor deputați și senatori,

Mă adresez dumneavoastră în calitate de președinte al Federației Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice, federație ce reprezintă interesele a peste 70 de mii de salariați și ale familiilor ce depind de aceștia.

Federația noastră este apolitică, nu este afiliată la nici un partid politic și nu sprijină nici un om politic în niciun fel de demers politic. Singura noastră politică este aceea dictată de apărarea intereselor legitime ale membrilor noștri de sindicat și ale cetățenilor pe care îi deservim.

Doamnă prim-ministru, domnilor președinți ai celor două Camere ale Parlamentului României, domnule ministru de Finanțe, domnilor senatori și deputați, vă scriu la cererea organizațiilor noastre sindicale din municipiile țării pentru a vă atrage atenția asupra unor riscuri grave care planează asupra comunităților locale, asupra infrastructurii critice a sistemelor de încălzire centralizată, asupra sindicaliștilor noștri și a familiilor lor.

Bugetul de stat pe anul în curs, în forma în care a fost el propus de către Ministerul Finanțelor Publice, are drept efect o subfinanțare cronică a municipalităților din toată țara, de la Arad, Cluj și Timișoara, până la București, Ploiești, Constanța, Brașov sau Tulcea.

Această subfinanțare va pune autoritățile locale în imposibilitatea de a continua investițiile în infrastructură, în imposibilitatea de a asigura funcționarea spitalelor și a unităților de învățământ, în imposibilitatea de a asigura cofinanțarea proiectelor din fonduri europene nerambursabile și chiar în imposibilitatea de a asigura continuitatea unor servicii publice esențiale pentru viața de zi cu zi a oamenilor din orașele țării, precum încălzirea centralizată și transportul public. Efectele asupra sănătății populației a unei eventuale opriri a sistemelor centralizate de încălzire în plină iarnă sunt incalculabile, dezastruoase!

Trebuie să aveți în vedere, atunci când veți dezbate legea bugetului de stat, faptul că încălzirea centralizată și transportul public sunt două servicii publice care țin de esența vieții într-un oraș modern, civilizat, dintr-o țară membră a Uniunii Europene.

De asemenea, vă rog să aveți în atenție și faptul că un sistem centralizat de încălzire, odată oprit, se dezintegrează prin pierderea consumatorilor, care se decuplează de la rețeaua de termoficare, și prin distrugerea capacităților de producție și a sistemului de transport și distribuție a energiei termice. În plus, odată cu oprirea electrocentralelor, sistemul energetic național va intra în colaps. Mulți oameni vor rămâne și fără energie electrică, În imposibilitate de a se încălzi, În plină iarnă.

Vreau să vă aduc la cunoștință faptul că federația noastră a atras atenția asupra acestor riscuri în cadrul CES România.

Așadar, fac apel la domniile voastre să analizați cu înțelepciune proiectul de lege privind bugetul de stat pe anul în curs!

Fac apel la domniile voastre să lăsați în afara jocurilor și luptelor politice infrastructura critică, să le oferiți autorităților locale din municipii resursele bugetare necesare pentru a asigura continuitatea serviciilor publice esențiale!

Adoptarea bugetului de stat în formă sa actuală va aduce atingere sănătății populației, economiei naționale, însăși siguranței naționale!

În speranța că veți acorda atenție acestui semnal de alarmă,

Cu deosebit respect,

Ioana Stoica,

președinte al Federației Sindicatelor din Servicii Comunitare de Utilități Publice”

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.