Investiţiile turceşti în România: peste o jumătate de miliard de euro!

În cadrul vizitei pe care o intreprinde în România, ministrul turc al comerţului, doamna Ruhsar Pekcan, s-a întâlnit cu Ştefan Radu Oprea, ministrul pentru mediul de afaceri, comerţ şi antreprenoriat.

Ştefan Radu Oprea și Ruhsar Pekcan

Cei doi oficiali au semnat regulamentul de funcţionare al mecanismului JETCO (Joint Economic Trade Cooperation Committee), un instrument de dialog bilateral, destinat mediului de afaceri. Acesta are scopul de a facilita contactele directe dintre oamenii de afaceri români şi turci, precum şi organizarea de forumuri sau misiuni economice.

Înaintea semnării regulamentului, cei doi miniştri ai comerţului au participat la Forumul de Afaceri România – Turcia, care s-a bucurat de prezenţa a peste 150 de companii. Gazda evenimentului, preşedintele Camerei de Comert Mihai Daraban a vorbit despre 522 milioane de euro investiții turceşti în România şi 5,3 miliarde de euro, valoarea totală a schimburilor comerciale, la nivelul lunii decembrie 2018.

În acest context, doamna Ruhsar Pekcan, a adăugat că în Balcani, “România este primul partener comercial al Turciei la nivel de schimburi comerciale și investiții. Cu ajutorul dumneavoastră, al oamenilor de afaceri, putem crește nivelul schimburilor comerciale până la obiectivul de 10 miliarde de euro”.

Ministrul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România, dl. Ştefan Radu Oprea a arătat disponibilitatea ministerului pe care îl conduce în oferirea de informaţii firmelor turceşti care vor să aplice la proiectele româneşti realizate în parteneriat public-privat, declarând totodată: „Partener strategic, prim partener comercial extracomunitar, important partener investițional – aceasta este relația României cu Turcia. Pe scurt, un parteneriat solid și complementar, care se bazează, în principal, pe relațiile interumane, al căror simbol absolut este modelul de conviețuire interetnică din Dobrogea. Bucureștiul are un dialog permanent cu reprezentanții mediului de afaceri turc. Sunt convins că produsele românești vor fi asimilate de piața turcă mai rapid, în special cele cu valoare adăugată mare. Contez pe dialogul nostru, ca miniștri responsabili de comerț exterior, pentru a susține, reciproc, companiile din țările noastre în multiplicarea afacerilor”.

La sfârşitul evenimentului, cei doi miniştri au semnat Regulamentul de funcționare a Comisiei mixte de cooperare economică și comercială între Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comerț și Antreprenoriat din România și Ministerul Comerțului din Turcia.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.