Astăzi este ziua mondială de luptă împotriva cancerului

Cancerul este una dintre principalele cauze de deces în intreaga lume, indiferent de sex sau vârstă.

La 4 februarie 2000, se adopta Carta de la Paris, document prin care statele semnatare se angajau să depună eforturi pentru depistarea şi tratarea acestui grup de boli.

Documentul pune accent pe necesitatea unei aliante între cercetători, profesioniști din domeniul sănătății, pacienți, guverne, parteneri din industrie si mass-media, în lupta împotriva cancerului.

Initiațiva are ca scop creșterea gradului de informare a opiniei publice în legatură cu problematica oncologică și promovarea celor mai noi și eficiente metode de a combate această boală.

2019 este al treilea an de campanie desfasurată sub tema “I am and I will” (Exist si voi actiona). Este un îndemn la implicarea activă a fiecăruia și reprezintă puterea actiunii in prezent care va avea un impact în viitor.

Dacă sunt depistate în fază incipientă, multe forme ale bolii pot fi tratate, chirurgical, prin radioterapie sau chimioterapie. Ceea ce înseamnă șanse mai mari de supraviețuire și creșterea calitătii vietii pentru persoanele diagnosticate cu cancer.

In plus, recunoasterea timpurie a semnelor de alarmă pentru unele cancere face ca tratamentul să fie mai eficient din punct de vedere al costurilor si, în multe dintre cazuri, să nu necesite tehnologii avansate.

Organizatia Mondială a Sănătății (OMS) subliniază ca cel putin o treime din cancerele comune pot fi prevenite prin adoptarea unei alimentații sănătoase, mentinerea unei greutăti normale si practicarea regulată a unei activităti fizice.

Cifre importante

  • 9,6 milioane de persoane din intreaga lume mor anual de cancer
  • Cancerul este a doua cauza de deces la nivel mondial
  • 1/3 din cancerele comune pot fi prevenite

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.