”Înainte să fim ai voștri” – o carte la fel de reală ca viața

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă este ”Înainte să fim ai voștri”, scrisă de Lisa Wingate și apărută în traducere românească la editura Trei.

Cartea este inspirată dintr-un caz real care a ținut prima pagină a ziarelor americane în anul 1950: Georgia Tann, diretoarea unui orfelinat din Memphis, răpea copiii pe care îi vindea apoi familiilor bogate. În urma faptelor sale, multe destine au fost frânte.

S-au scris, ce-i drept, multe cărți, unele juridice, altele de psihologie, iar unele chiar de ficțiune despre Georgia Tann și faptele ei îngrozitoare, dar dintre toate aceste scrieri doar Lisa Wingate este cea care a încercat să dea glas victimelor.

Acțiunea romanului ”Înainte să fim ai voștri” începe în Memphis, în anul 1924, unde Rill Foss, o fată de doisprezece ani, duce o viață fericită la bordul unei case plutitoare de pe Mississippi, alături de părinți și de cei patru frați mai mici. Într-o noapte furtunoasă, tatăl trebuie s-o transporte de urgență pe mama lor la spital. Rill rămâne cu frații ei și primesc vizita unor străini care îi iau pe toți cu forța și îi duc la un orfelinat din Tennessee. Copiii sunt asigurați că în scurtă vreme vor fi înapoiați părinților, însă își dau seama repede care este crudul adevăr. Rămași la mila directorului necruțător al orfelinatului, Rill se luptă să-și țină frații laolaltă, într-o lume plină de pericole și incertitudine. Dar acesta este doar trecutul.

Prezentul se petrece undeva în Carolina de Sud, iar protagonista pare a se fi schimbat. Născută într-o familie înstărită, Avery Stafford pare să aibă o viață perfectă: o carieră de succes ca procuror federal, un logodnic frumos și, în scurt timp, o nuntă luxoasă. Însă când tatăl ei se îmbolnăvește și Avery se duce să-l ajute, o întâlnire neașteptată o îndeamnă să exploreze trecutul îndelung tăinuit al familiei sale.

cartea de weekend

Ce va descoperi Avery și, mai ales, unde o va duce această descoperire, rămâne să aflați singuri atunci când veți citi cartea.

S-ar putea să rămâneți cu o întrebare: oare cititorul, ascultătorul sau chiar telespectatorul bănuiesc ce drame sau ce istorii uimitoare ascund uneori știrile, banale poate, pe care le ascultă într-un jurnal radio sau televizat, ori scrise pe un rând într-un colț de ziar?

S-ar putea spune multe despre această carte și faptele care au inspirat-o, dar eu nu vă mai spun decât că nu o veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.