160 de ani de la Unirea Principatelor Române

Pe 5 ianuarie 1859, Alexandru Ioan Cuza a fost ales domn al Moldovei, iar pe 24 ianuarie, domn al Ţării Româneşti, fiind proclamat domn al Principatelor Unite.

Cuza este cel care a pus bazele României moderne, Unirea din 1859 a însemnat o etapă esenţială pe drumul unităţii naţionale, a cărei întregire deplină avea să aibă loc în 1918.

Domnia lui Cuza între 1859-1866 a însemnat adoptarea primei Constituții românești, dar si reformele electorală, agrară şi a învățământului.

La Bucureşti, la statuia domnitorului Alexandru Ioan Cuza, din Dealul Patriarhiei, va avea loc, de la ora 9.30, o ceremonie militară de depuneri de coroane şi jerbe de flori.

Între orele 10.00-14.00, la Muzeul Militar Naţional „Regele Ferdinand I” va fi organizată o manifestare dedicată împlinirii a 160 de ani de la dubla alegere a lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Principatelor Unite.

Manifestarea va include momente de reconstituiri istorico-militare şi depunerea de coroane de flori la monumentul domnitorului Alexandru Ioan Cuza, la cel al lui Mihail Kogălniceanu şi la cel al generalului Ioan Emanoil Florescu, statui aflate în curtea muzeului.

De asemenea, publicul va putea admira două expoziţii care conţin şi obiecte personale care au aparţinut domnitorului Alexandru Ioan Cuza.

Ceremonii, gale de filme documentare, expoziţii şi spectacole cultural-artistice vor fi organizate în toate garnizoanele în care există monumente dedicate Unirii Principatelor Române.

***  Vizite la Arcul de Triumf!

Bucureștenii care nu au văzut monumentul din șoseaua Kiseleff o pot face astăzi, dar și în weekend.

Arcul de Triumf va fi deschis între orele 10.00-18.00.

Polițiștii au restricționat banda adiacentă Arcului, unde au montat garduri de protecție.

Accesul în zonă se face prin alveola centrală.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.