Leul scade, bogatii lumii sunt mai bogati

Comentarii numeroase, ieri, dupa ce Banca Nationala a anuntat cursul oficial de schimb al leului peste 4 lei si 70 de bani pentru un euro. Astazi a ajuns chiar la 4 lei si 71 de bani.

Romanii sunt speriati

Este o reactie in primul rand emotionala, fiecare scadere a leului, oricat de mica, este vazuta ca o confirmare a celor mai negre previzuini, iar din 2008 incoace in toata lumea, nu doar in Romania, este moda previziunilor negre.

Cum crizele, mai mici, sau mai mari, se intampla  periodic in capitalism economistii care prevad asemenea lucruri cu siguranta ca la un moment dat, mai devreme, sau mai tarziu, vor putea spune: “V-am zis eu. Stiam ca am dreptate”.

Vorbind despre leu, pe 3 ianuarie cursul era de putin peste 4 lei si 66 de bani pentru un euro, astazi a ajuns la putin peste 4 lei si 71 de bani pentru un euro. O scadere de 1 punct procentual in trei saptamani. Cam greu, totusi, sa vorbesti despre o prabusire.

Cresc preturile, dar se ieftinesc exporturile

Este limpede ca scaderea leului fata de euro va duce la cresterea ratele la creditele în euro, cresc chiriile, facturile la telefonie, prețurile la biletele de avion, se scumpesc importurile, benzina, bunurile de consum, deci creste inflatia….

Daca respecta variatia cursului de schimb, toate acesta ar urma sa creasca cu 1%, adica benzina sa se scumpeasca, sa zicem cu 5 bani, desi in pretul benzinei pretul petrolului nu reprezinta decat o fractiune. Dar este foarte posibil ca unii producatori sa foloseasca acest pretext ca sa scumpeasca produsele mult mai mult, este dreptul lor intr-o economie libera

Avantajul devalorizarii monedei nationale, avantaj despre care nu prea vorbim, este ca exportatorii se bucura, produsele lor se ieftinesc pe pietele internationale.

In plus, importuri mai scumpe ar insemna, in teorie, scaderea consumului, ceea ce doreste mult Banca Nationala, ca sa fim sinceri.

Consumul nu va scadea

Nu suficient ca sa redreseze leul, pentru ca dezechilibrul balantei comertului exterior nu este din cauza hainelor prea multe, sau televizoarelor prea multe pe care le cumpara romanii.

Consumul exagerat este din cauza ca dezvoltarea economica a Romaniei depinde vital de importuri, pentru ca in tara noastra nu se mai produce nimic: nici camioane, nici autobuze, nici PC-uri, nici linii tehnologice, pana si masinile de gunoi ale Primariei Capitalei sunt din import. Absolut toate santierele din Romania functioneaza numai cu utilaje din import, de la excavatoare la buldozere si grupuri electrogene. Toate aceste echipamente la fabricam odinioara in tara, dar acum le importam

Asa cum bine declara Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, este vorba de cerere si oferta si cat timp cererea nu va fi acoperite de oferta interna presiuea asupra leului nu va scadea.

In variatia cursului de schimb exista, evident, si o latura emotionala, creata de declaratiile politice,  asa cum spunea tot Adian Vasilescu, dar ar fi gresit sa credem ca asta este cauza principala.

Raportul OXFAM

Multe valuri anuntul facut de ONG-ul global OXFAM ca cei mai bogati 26 de oameni din lume au averi cumulate cat cea mai saraca jumatate a populatiei lumii, adica 3,8 miliarde de persoane

Oxfam nu spune nimic nou, spune doar ce ar fi trebuit sa stim cu totii, dar nu ne place sa stim: economia de piata produce bunastare si crestere economica in medie, dar de o parte si de alta a acestei medii contrastele sunt dramatice.

PIB-ul global creste, creste chiar si PIB-ul celor mai sarace tari, nicaieri in lume nu se traieste astazi mai rau decat acum 30 de ani, dar pur si simplu unii se imbogatesc mult mai repede decat altii. Lucru valabil si in America: cresterea averii lui Jeff Bezos in ultimii ani nu inseamna ca cu acelasi procent a crescut si averea americanului mediu, sau cea a americanului sarac.

Din pacate propunerea de reducere a inegalitatilor prin cresterea impozitului pe marile averi este nerealista din cauza naturii insasi a economiei de piata, care se bazeaza pe concurenta.

Din spirit de concurenta statele nationale, guvernele, se saboteaza reciproc in speranta ca atrag investitii oferind scutiri de taxe si aici nu este nu vorba de cazurile extreme, de paradisurile fiscale gen Insulele Cayman.

In urma cu aproape 2 ani guvernul irlandez a fost foarte indignat cand Comisia Europeana l-a obligat sa recupereze de la multinationalele  stabilite pe teritoriui Irlandei 13 miliarde de euro facilitati fiscale care le fusesera acordate acelor multinationale contrar normelor UE. Guvernul de la Dublin a considerat ca Bruxelles-ul vrea sa saboteze modelul irlandez de reusita economica.

Cand guvernul francez a vrut sa impoziteze mai mult averile mari, Marea Britanie a reactionat imediat la nivel oficial invitandu-i pe miliardarii francezi sa se stabileasca in Regat pentru ca vor plati impozite mai mici. Si exemplele pot continua…

Deci chiar guvernele nationale sunt convinse, sunt santajate, ca daca doresc crestere economica trebuie sa-i scuteasca cat mai mult de taxe pe bogati, pe companiile mari, pentru ca altfel se duc si investesc in alta tara.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.