FOTO: Condiții de muncă grele și pentru casierele STB

Nu cu mult timp în urmă, câteva zeci de șoferi STB, fostă RATB, au protestat în fața sediului companiei, acuzând condițiile grele de muncă. La momentul respectiv, șeful STB, Andrei Creci, recunoștea că mai există autobaze și depouri nemodernizate, unde condițiile, în ceea ce privește vestiarele, toaletele etc. sunt grele.
Iată că nu doar șoferii companiei de transport public din Capitală muncesc în condiții grele. Și personalul care se ocupă de vânzarea titlurilor de călătorie și de controlul traficului, la capetele de linie, o duce greu.
Am vizitat mai multe puncte de vânzare a titlurilor de călătorie dintr-o zonă nu tocmai periferică a orașului, pe traseul autobuzelor liniilor 300 și 105 și al troleibuzelor care merg de la Gara de Nord spre Dămăroia. Este vorba despre Piața Chibrit și apoi zona Domenii.

Astfel, „centrul online” de la Piața Domenii are ghișeul rupt, și legat de una dintre doamnele care îl deservesc cu sârme. Ușa cade din balama. Una dintre doamnele care lucrează acolo se plânge că, în ciuda faptului că au încercat să pună tot felul de cârpe și bureți în crăpătură, ea și colegele ei stau toată ziua în curent, „de le-au luat toate durerile: dantură, gât, urechi, oase…”
Ghereta este mică, înghesuită. Pe un dulap, fix în spatele casierei, stă cocoțat aerul condiționat. „Ca să-l pornim ar trebui ca aerul să bată în capul ei”, se plâng femeile, care au dorit să își păstreze anonimatul. „Podeaua e găurită, iar becul mai rău ca în beci”, mai spun ele.

Casierele de la Domenii spun că, de ani de zile, li se promite că vor primi o gheretă nouă, ceea ce, evident, nu s-au întâmplat. „In schimb a fost adus centru nou, cu toaletă, la Clăbucet, unde este cap de linie și are toaletă, este centru offline și nu are atâta aparatură, deci nu e nevoie de atât spațiu, plus că acolo era centru nou, de un an”, se plâng doamnele de la centrul de la Piața Domenii.

Unul dintre sindicatele din cadrul STB, APT, a transmis o reclamație pe tema condițiilor de muncă ale casierelor de la Piața Domenii către conducerea companiei de transport public din Capitală dar și către Inspectoratul Teritorial de Muncă.
Directorul general al STB, Andrei Creci, a declarat că îmbunătățirea condițiilor de muncă reprezintă o preocupare continuă pentru conducerea companiei și că în acest sens sunt prevăzute cheltuieli și în planul de investiții din acest an.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.