O noua intelegere de tip cartel spre paguba romanilor

Cu ochii indreptati catre actualitatea europeana, si nu fara motive, avand in vedere cate lucruri se schimba de la o zi la alta in Uniunea Europeana a carei presedintie rotativa o detinem, presa aproape a ignorat aproape o stire de la inceputul acestei saptamani: Consiliul Concurentei a amendat cele mai mari agentii de turism din tara noastra pentru intelegere de tip cartel

Ce s-a intamplat

Luni Consiliul Concurentei a anuntat ca a sancţionat 13 agenţii de turism precum şi Asociaţia Naţională a Agenţiilor de Turism (ANAT), care este o asociatie profesionala, cu amenzi în valoare circa 2,5 milioane euro, pentru coordonarea comportamentului pe piaţa comercializării produselor turistice.

Concret, intre iunie 2013 si septembrie 2016, cei 13 turoperatori, ca despre turoperatori este vorba, nu de agentiile pe care le vedem coltul strazii, s-au inteles intre ei ca sa nu permita scăderea preţurilor produselor, sau a pachetelor turistice comercializate.

Pentru asta si-au impartasit reciproc chiar si informatii sensibile.

Consiliul Concurentei spune ca in urma acestei intelegeri de tip cartel turoperatorii au reusit sa nu reduca preturile sub un anumit nivel.

Mai mult, membrii cartelului au avut grija ca alti turoperatori, care nu faceau parte din acea intelegere si care, evident, le faceau concurenta cu preturi mai mici, acesti turoperatori au avut mai putin loc de publicitate, sau pur si simplu nu au mai gasit locuri pentru turistii lor in avioanele charter, pentru ca cei 13 aveau grija sa-si imparta locurile doar intre ei.

Asa ca orice alt turoperator care spera sa castige clienti vanzand vacantele pret mai mic decat membrii cartelului, avea drumul blocat.

Acuzatiile foarte grave

Grave, dar majoritatea celor implicati au recunoscut.

Christian ’76 Tour a aplicat la programul de clemenţă, a oferit dovezi si in compensatie a primit imunitate la amendă. Dupa ce au fost acuzate, companiile Aerotravel, Eximtur, Fibula Air, Nova Travel, Paralela 45, Prompt Service, Rezeda World, Tez Tour, Touring Europabus România au recunoscut si ele şi au beneficiat de reducerea amenzii cu 20%

ANAT şi-a recunoscut si ea fapta şi a beneficiat de o reducere a amenzii de 20%

In prezent Consiliul Concurentei investigheaza daca nu cumva si compania TAROM stia de aceasta intelegere si a facilitat-o,

In mitologia romaneasca post-comunista companiile private si-au creat o imagine de oameni muncitori victime ale lacomiei, sau incapacitatii, sau coruptiei autoritatilor. Este greu, acum, sa recunosti ca nici privatii nu sunt mai putin lacomi, sau mai putin corupti, decat mult-injuratii functionari de stat.

Scandalul din turism vine la doar o luna dupa ce tot Consiliul Concurentei a amendat cele mai mari 9 companii de asigurare din Romania tot pentru încălcarea reglementărilor din domeniul concurenţei, adica tot intelegere de tip cartel, pe spatele clientilor.

Si in acel caz una dintre companiile de asigurari a recunoscut totul si a oferit dovezi care au ajutat la ancheta.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.