Ce viitor pentru romanii din Marea Britanie?

Infrant zdrobitor, marti, in Camera Comunelor, guvernul condus de Theresa May a ramas, totusi, la putere dupa ce ieri aceeasi Camera a legislativului britanic a respins motiunea de cenzura depusa de opozitie.

Explicatie si consecinte

Respingerea marti, a Acordului de Brexit semnat de Theresa May cu Bruxelles-ul, nu inseamna ca majoritatea parlamentara, compusa din conservatori si loialistii protestanti din Irlanda de Nord, dorea un nou guvern.

Rationamentul deputatilor puterii de la votul de aseara a fost: nu ne place de Theresa May, dar tot mai bine sa pastram noi puterea, sau tot mai bine cu acest guvern decat sa vina alt guvern care sa fie mai putin hotarat sa iasa din Uniunea Europeana.

In consecinta luni, 21 ianuarie, Theresa May va trebui sa se prezinte iarasi in fata Camerei Comunelor cu noi argumente in favoarea Acordului de Brexit

Avand in vedere ca este imposibil sa obtina din partea Bruxelles-ului o modificare a textului in cele doua zile care au ramas, ea poate doar sa anunte parlamentul ca urmeaza o iesire din UE fara Acord, sau poate sa anunte ca vrea o prelungire a negocierior cu UE. Dar pentru ca UE sa accepte aceasta prelungire Londra trebuie sa prezinte argumente bune in favoarea unei alternative la textul deja semnat.

Ce consecinte pentru romanii din Marea Britanie

In ce-i priveste pe romanii care deja lucreaza acolo, guvernul May a repetat ca nu vor avea probleme si, pe de alta parte, patronatele vor face mari presiuni asupra guvernului ca sa nu-si piarda salariatii.  Daca si britanicul de pe strada va fi la fel de deschis fata de straini, este altceva.

Insa Brexit-ul fara acord, daca se va produce, ar insemna ca statele de origine din restul UE nu vor mai avea niciun instrument oficial cu care sa poata interveni pentru respectarea drepturilior cetatenilor lor. La Brexit “dur” Londra ar avea dreptul suveran sa hotarasca ce doreste, cum doreste, cand doreste.

Situatia studentilor va fi mult mai complicata, pentru ca universitatile britanice erau atat de primitoare pentru straini, studenti si cercetatori, si din cauza ca ca primeau finantari masive din parte UE

Institul Montaigne din Paris scrie ca in anul universitar 2014-2015 universitatile britanice au primit de la Bruxelles aproape 1 miliard de euro ca subventii si bani pentru contracte de cercetare, prin programe la nivel european.

Daca Marea Britanie iese din UE, universitatile britanice nu mai pot primi niciun fel de bani prin programe europene. Daca se iese cu Acord, subventiile vor mai continua si in 2019, daca nu, banii se vor opri brusc pe 29 martie 2018.

Michael Arthur, decan si presedinte al University College London recunostea ca studentii si cercetatorii veniti din celelalte tari europene sunt o sursa de profit, pentru ca atrag fonduri de la Bruxelles, iar un purtator de cuvant al universitatii St Andrews afirma, la randul sau, ca universitatile scotiene si britanice primesc de la Bruxelles mai multi bani decat varsa Marea Britanie la bugetul european pentru cercetare.

Totusi, pe viitor studentii europeni ar putea sa studieze la filiale ale universitatilor britanice care vor fi deschise in alte tari occidentele.

Presa franceza afirma ca universitatile britanice vor sa-si deschida filiale, inclusiv institute de cercetare, in alte tari membre ale UE si acele filiale, care ar fi persoane juridice inregistrate in tarile respective, ar avea dreptul sa primeasca fonduri europene.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.