Studiu: Conexiunea dintre gene și asumarea riscurilor

Un studiu efectuat recent de cecetători de la Universitatea din Zürich, împreună cu o echipă internaţională de oameni de ştiinţă, arată că există o conexiune între anumite gene şi comportamentul oamenilor pentru asumarea riscurilor.

Echipa identificat 124 de variante genetice necunoscute anterior care sunt legate de asumarea riscului şi de apetitul pentru risc.

Peste un milion de persoane au luat parte la studiu. Cercetătorii compară dorinţa oamenilor de a-şi asuma riscuri cu materialul lor genetic.

Sursa foto: www.radioromaniacultural.ro

Pe de o parte, ei ar trebui să-şi evalueze dorinţa de a-şi asuma riscuri, iar pe de altă parte, să răspundă la întrebări despre comportamentul riscant, cum ar fi fumatul, consumul de alcool, conducerea unui autovehicul cu viteză. Materialul genetic al participanţilor a fost decriptat şi comparat.

Chiar dacă genomul a două persoane este foarte asemănător, el nu este identic. Există întotdeauna căteva diferenţe mici, numite variante. De exemplu, unele dintre aceste variante au fost legate în studii comparative la scară largă cu anumite caracteristici externe sau cu predispoziţii la boli.

Potrivit analizelor cercetătorilor, cele 124 de vaiante descoperite în studiul actual sunt gene care se citesc în creier, mai ales în regiunile creierului care sunt legate de procesele decizionale. De asemenea, analiza acestor gene evidenţiază rolul neurotransmiţătorilor GABA (inhibitor) şi glutamat (excitator). Până acum, aceşti neurotransmiţători nu au fost asociaţi cu asumarea riscurilor. Totodată, cercetătorii au mai descoperit că şi factorii de mediu influenţează comportamentul.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.