ANPC: Amenzi pentru încălcarea normelor de protecție a consumatorilor

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) pregătește un set de măsuri care pot lovi dur afacerile din România ce încalcă legislația de protecție a consumatorilor.

Amenzile pot ajunge până la 5% din cifra de afaceri. Sunt, la acest moment, drastice și calculate la cifra de afaceri și vor fi aplicate pentru orice:

  • etichetarea greșită
  • vânzarea de produse expirate,
  • depășirea perioadei de remediere a deficiențelor la produsele în garanție,
  • folosirea de practici înșelătoare
  • clauze abuzive

În anumite condiții, afacerile vor putea fi și închise. În prezent, legislația permite firmelor să plătească jumătatea din minimul amenzilor de la ANPC în 15 zile.

Sursa foto: www.jurnaluldearges.ro

„O nemulțumire a mea este vizavi de amenzi. Avem acea Lege a prevenției și am practicat-o, dar am constatat că procentul celor care nu respectau legea era mai mare. Am încercat să găsim soluții să nu amendăm, dar în prezent sunt agenți economici care ne râd în față și spun: „scrieți ce vreți că oricum valoarea amenzii nu contează, se plătește jumătate din minim, după cum știți în termen de 15 zile. Adică mergem la un hipermarket și îl amendăm cu 10 milioane de lei vechi, 1.000 de lei, și vă dați seama ce afectat este. În acest sens o să lucrez cu domnul ministru Daea pe măsurile care sunt aplicate prin OUG 21, măsuri complementare care se pot aplica agenților economici, în sensul că ei pot fi închiși temporar 30 de zile, 6 luni, un an, iar în viitoarea gândire poate vor fi închiși definitiv, pentru că atunci când pui în pericol sănătatea cetățenilor României credem că nu este normal să îți mai poți desfășura o activitate economică. Cred că vom găsi soluțiile legale atât în zona de amenzi contravenționale, cum sunt în alte zone unde se aplică amenzi la cifra de afaceri, să se aplice amenzi la valoarea cifrei de afaceri și în zona în care se încalcă articole de lege care pun in pericol sănătatea populație”, a precizat Marius Pârvu, într-o conferință la MADR.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.