Șoferii STB protestează împotriva condițiilor grele de muncă și a lipsei asigurărilor CASCO!

Câteva zeci de șoferi STB, fostă RATB, s-au adunat în fața sediului companiei de transport public pentru a protesta împotriva condițiilor grele de muncă și a lipsei asigurărilor de tip CASCO, la autobuzele pe care le conduc.

Valer Ciobănescul, unul dintre liderii sindicali prezenți la protest, acuză că, în cadrul STB, ar avea loc accidente de muncă ce nu ar fii declarate, ci, dimpotrivă, ar fi mușamalizate de către conducerea companiei de transport public. Mulți angajați ar fi decedat chiar la locul de muncă, iar alții imediat după pensionare, conform lui Ciobănescu. El mai susține că, la nivelul conducerii companiei, nu s-ar dori îmbunătățirea condițiilor de muncă, iar, în afara achiziționării noilor autobuze, nu ar fi fost făcute investiții în acest sens.

Protestatarii mai reclamă faptul că, deși muncesc în condiții deosebit de grele, nu sunt încadrați în grupa de muncă ce ar corespunde acestor condiții. Această neacordare a grupei de muncă i-ar priva pe șoferi de un spor salarial de circa 1500 de lei, lunar, spun oamenii.

În schimb, șoferii trebuie să plătească reparațiile autobuzelor, în caz de accident, dacă sunt declarați vinovați, pentru că autobuzele, atât cele vechi, cât și cele noi, nu au decât asigurarea de răspundere civilă obligatorie (RCA) și nicidecum asigurare de tip CASCO.

Pagubele pot ajunge de la câteva mii de lei până la peste 100 de milioane de lei vechi, se plâng șoferii protestatari. Așa se face că mulți dintre șoferi au fost nevoiți să facă împrumuturi la CAR sau chiar la bănci, iar altora li se opresc banii pentru reparații direct pe statul de plată, acuză oamenii.

STB nu a dorit să ofere un punct de vedere în legătură cu protestul de astăzi.

Această prezentare necesită JavaScript.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.