INS – Populatia Romaniei continua sa scada.  

Institutul National de Statistica a anuntat ca noiembrie 2018 in tara noastra s-au nascut cu 6700 mai putini copii fata de numarul de persoane decedate, iar in ultimul an arata ca nu a fost nici o luna calendaristica in care numarul de nasteri sa fie mai mare decat cel al deceselor.

Numai din cauza sporului natural negativ, populatia Romaniei s-a redus cu peste 72.000 de persoane intr-un an.

Ce solutii exista

Niciuna. Daca excludem solutia imigratiei, nimeni in Europa nu poate face nimic, si acest lucru este valabil nu doar in Europa.

Pentru un echilibru al populatiei ar trebui, spun specialistii, ca rata de fertilitate sa fie de 2,1 copii pentru fiecare femeie, or absolut toate tarile membre ale Uniunii Europene sunt sub acest prag.

Pe baza datelor din 2016 Eurostat anunta ca in Europa media de fertilitate este de doar 1,6 copii pentru fiecare femeie, dar sunt tari aflate mult mai jos in clasament: 1,34 in Italia si Spania, 1,36 in Portugalia, sau 1,38 in Grecia.

Deci se poatespune Roamnia, unde in 2016 erau 1,64 copii pentru fiecare femeie , este, totusi de partea buna a mediei europene.

Explicatiie nu sunt doar economice

Italia este, totusi, una din cele sapte mari economii ale lumii ceea ce nu o impiedica sa aiba natalitatea dramatic de scazuta.

Dar si Germania, cea  mai puternica economie europeana, avea in 2016 o rata de fertilitate de doar 1,6%, adica la media europeana.

Daca Romania are o rata de 1,64 nu inseamna ca este mai bogata decat Germania, sau ca romanii traiesc mai bine decat austriecii, care au o fertilitate de doar 1,54 copii pentru fiecare femeie.

In societatea moderna este vorba si de dorinta si capacitatea parintilor, si in special a mamei, de a avea o cariera profesionala, de a avea o situatie stabila, previzibila  financiar, dar si in ce priveste conditiile de locuit, depinde si de facilitatile ofite de stat pentru mame etc.

Daca Franta are o rata de fertilitate mult miamare decat a Germaniei – era de 1,92 in 2016 si a scazut la 1,88 in 2017 – nu inseamna ca francezii sunt mai bogati decat nemtii.  Pur si simplu francezii pun mai mare accent pe locurile de munca stabile cu salarii stabile, pe program de lucru flexibil pentru mame, pe locuri in crese si gradinite, pe cantina la scoala.

Franta are cea mai mare fertilitate din Uniunea Europeana, dar reversul medaliei este ca economia franceza este mult mai putin dinamica decat cea germana. Pentru ca unul din “secretele” dinamismului economiei germane consta in milioanele de locuri de munca temporare, care permit angajatorilor o foarte mare liberate de miscare si de decizie.

Romancele fac mai multi copii decat nemtoaicele si pentru ca in Romania marea majoritata a locurilor de munca sunt stabile, deci ofera o mai mare senzatie de predictibilitate, dar daca ne uitam la cazul Germaniei, sau la cel al Marii Britanii, procentul redus de locuri de munca temporare de la noi nu este chiar un semn bun. Deci depinde ce vrei; o economie puternica sacrifica natalitatea.

Caz de scoala: Japonia

Conform unei analize  publicate in cotidianul Le Monde  Japonia este a treia mare putere economica a lumii, dar  toate previziunile spun ca din populatia de 126 de milioane de locuitori in 2015, in 2065 vor ramane doar 88 de milioane.

Japonezii, care oricum munceau mult, muncesc si mai mult, studiaza pana mai tarziu, japonezii de ambele sexe isi construiesc o cariera profesionala stabila pe indelete, sunt dispusi sa puna locul de munca inaintea vietii personale, doresc sa se imbogateasca mai mult decat parintii lor, si toate acestea asigura forta economiei Japoniei.

Reversul medaliei este ca pana si tinerii dintr-o societate atat de traditionalista cum este cea japoneza se hotarasc mai tarziu sa aiba familie, sa aiba copii si daca au copii fac doar unul pentru ca mama nu vrea sa-si vada viata blocata de maternitate si pentru ca vor sa asigure un standard de viata ridicat copilului.

Cotidianul francez mentioneaza si ce solutie par sa fi gasit japonezii la aceasta dilema: dat fiind ca in marea lor majoritate se opun ideii de a primi masiv imigranti, japonezii vor sa inlocuiasca forta de munca din ce in ce mai putina existenta cu si mai multi roboti decat au in prezent.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.