“Cum să ai succes fără să plângi” – lecții de viață din spatele scenei

Sursa foto: The Mindful Word

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă, mai ales dacă vă place comedia, este „Cum să ai succes fără să plângi”, scrisă de Carol Leifer și apărută în traducere românească la editura ”Act și Politon”.

Înainte de Tina Fey, Amy Poehler și Mindy Kaling, cineva deschidea drumul pentru femeile amuzante din comedia de televiziune: Carol Leifer!

De la ”Late Night with David Letterman” și ”Saturday Night Live” la ”Seinfeld”, ”The Ellen Show” și ”Modern Family”, Carol a scris pentru și a interpretat într-unele dintre cele mai bune comedii de televiziune din toate vremurile.

Autoarea a crescut într-o familie care adoră să privească la televizor sitcom-uri și, mai ales, emisiuni de comedie. Nu era o familie bogată, ci una din clasa mijlocie ce trăia în Long Island.

Carol va lua cu adevărat contact cu genul stand-up comedy abia în facultate, când merge la astfel de spectacole împreună cu un coleg pasionat de acest gen. Cu toate că urma să devină actriță și să joace oricum pe scenă, Carol Leifer este cucerită de stand-up comedy. Atunci când se decide să facă asta și își anunță părinții că renunță la colegiu spre surprinderea ei, care se aștepta la un mare scandal, ei o sustin. Tatal ei îi spune atât: „Carol bate fierul cât e cald”.

La stand-up cunoaște și un tânăr foarte simpatic care o va primi cu căldură și chiar o va încuraja: Jerry Seinfeld. Urmează și aici ani de ucenicie. Carol își ia diferite job-uri care să îi permită să meargă seara la clubul de stand-up comedy și să își susțină monologul.

Este totodată o pionieră în domeniu deoarece acest gen era până la ea, o lume a bărbaților, iar viața de comic, cu suișuri și coborâșuri, îi cere mult dar și oferă experiențe minunate, și mai ales îi dă prilejul să învețe nu doar despre comedie, ci și despre viață.

Aflăm, așadar, cum a furat sucul lui Aaron Spielling, cum a fost întreruptă de Stephen Hawking, de ce Frank Sinatra a spus că este mare și multe altele, într-o colecție haioasă de eseuri ce consemnează călătoria sa extraordinară de trei decenii în showbiz, iluminându-i numeroasele triumfuri, dar și pașii greșiți de-a lungul drumului, și oferind lecții valoroase pentru femeile și bărbații din orice profesie.

În parte memoriu, în parte ghid pentru viață și totul incredibil de amuzant, ”Cum să ai succes în afaceri fără să plângi” oferă ponturi și trucuri pentru a avansa, a-ți găsi drumul și a deschide uși, chiar dacă uneori trebuie să folosești un baros.

Această carte scrisă într-un stil lejer vă va arăta cum să învățați și din lucrurile mărunte și, mai ales de ce viața trebuie privită și trăită și cu umor.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.