România este la cârma Europei!

România a preluat Președinția Uniunii Europene pentru următoarele şase luni.

La București a avut loc, în această seară, ceremonia oficială de lansare.

La evenimentul de la Ateneul Român din Capitală, oficiali români și ai Consiliului UE au rostit diverse alocuțiuni.

După mesajele rostite a urmat un concert extraordinar susținut de Orchestra Uniunii Europene formată din muzicieni din statele membre, dar și de artiști români.

Preşedintele Klaus Iohannis a afirmat, la ceremonia de lansare a preşedinţiei României la UE, că mai multă unitate şi coeziune reprezintă calea pe care ţara noastră o propune.

Șeful statului a mai spus că primul semestru al anului 2019 va fi definitoriu pentru dinamica viitoare a Uniunii Europene.

”Avem nevoie de mai multă coeziune în toate acţiunile noastre la nivelul Uniunii Europene, indiferent că vorbim de o Europă a convergenţei, de o Europă mai sigură, de o creştere a rolului Europei ca actor global sau de valorile noastre comune. Coeziunea este, în viziunea noastră, un aspect esenţial pentru a asigura avansarea proiectului european”, a mai afirmat preşedintele.

La rândul său, preşedintele Consiliului European Donald Tusk a rostit, la ceremonia de la Ateneul Român, un discurs în limba română.

„Sunt convins că, în aceste şase luni, veţi interpreta cu energie şi înţelepciune o adevărată Rapsodie română. România are puterea de a fascina şi de a încânta”, a spus el.

Donald Tusk le-a recomandat românilor să apere statul de drept şi Constituţia „cu aceeaşi hotărâre cu care Helmuth Duckadam a apărat acele patru penalty-uri la Sevilla”.

În discursul său, Tusk a facut referire si la Mircea Eliade, la muzica lui George Enescu, la Nichita Stănescu, la Emil Cioran, la Eugen Ionescu şi Andrei Pleşu, la performanţele sportivilor români, dar şi la prima sa maşină, o Dacia 1300.

” Veţi fi gazdele Europei şi sunt convins că veţi acţiona în spiritul proverbului: Omul sfinţeşte locul. Am încredere, de asemenea, că veţi acorda importanţa necesară respectării regulilor. În această lume în transformare rapidă, în care viitorul ne va surprinde zi de zi, respectarea regulilor şi ataşamentul faţă de principii vor juca un rol esenţial”, a mai afirmat preşedintele Consiliului European.

Premierul României Viorica Dăncilă a afirmat că țara noastră îşi ocupă locul meritat în UE, în care să primească aceleaşi drepturi şi beneficii de care se bucură toţi cetăţenii europeni şi a subliniat că România va conduce cu demnitate Uniunea.

Vicepreşedintele Camerei Deputaţilor, Florin Iordache, a declarat că românii au mare încredere în proiectul european şi că îşi doresc să facă parte din acesta.

Drumul spre aderarea României la Uniunea Europeană în 2007 a fost dificil, însă performanţele ţării au adus-o în centrul UE, unde îi este locul, a spus şi preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, la ceremonia oficială de lansare a Preşedinţiei române la UE.

El a subliniat că Uniunea Europeană nu este completă fără România, iar locul „natural” al ţării noastre este atât în centrul UE, cât şi în centrul zonei Schengen.

Evenimentul de lansare a inclus ceremonia de deschidere a Preşedinţiei României la Consiliul Uniunii Europene şi concertul susţinut de Orchestra Uniunii Europene şi de corul Filarmonicii George Enescu.

 

 

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.