Noi complicatii pentru presedintia romana a UE

Ca si cum problemele delicate aflate deja pe agenda presedintiei romane a Consiliului Uniunii Europene nu ar fi destule, stirile venite in ultimele zile de la Londra si de la Washington complica si mai mult situatia.

Vot in Camera Comunelor

Agentia Reuters a anuntat ca deputatii britanici au votat o hotarare prin care iesirea Marii Britanii din UE fara un acord trebuie sa fie aprobata de Camera Comunelor, inainte ca guvernul sa adopte masurile fiscale necesare in caz de Brexit dur.

Votul a creat o disputa legislativa pentru ca opozitia laburista sustine ca astfel este impiedicat in Brexit dur, in timp ce guvernul sustine ca oricum Brexit-ul se va produce, pentru ca votul se refera doar la masurile care vor fi luate ulterior iesirii Marii Britanii din UE.

Adica, spune guvernul May, Marea Britanie oricum o sa iasa, o sa vedem dupa aceea.

Lovitura de la Washington

Casa Alba de a scazut rangul ambasadorului UE la Wahington de la cel de „ambasador extraordinar și plenipotențiar”, la cel de „șef de delegație” asa cu este, de exemplu, reprezentatul Organizatiei Unitatii Africane.

Diplomatic vorbind, fiecare guvern are dreptul suveran sa acorde unui ambasador strain acreditat in tara sa ce rang considera ca el merita acel ambasador si ca sa respectam adevarul istoric trebuies a amintitm ca reprezentantul UE la Washington nu a obtinut rang de ambasador extraordinar si plenipotentiar decat in 2016, ca un ultim gest de bunavointa a administratiei Obama fata de Europa.

Decizia administratiei Trump ese o dovada ca acum Casa Alba considera ca UE nu mai trebuie tratata ca un actor global cu toate atributele unui stat suveran, ci doar ca o organizatie.

Fiind vorba de vointa suverana a unui guvern, nici presedintia romaneasca, nici oricine altcineva din Europa nu poate sa faca ceva, Bruxelles-ul poate cel mult sa finanteze un lobby ca Donald Trump sa se razgandeasca.

Dar in fond, Donald Trump nu a facut decat sa evidentieze, in stilul sau brutal, realitatea dureroasa din Europa astazi

Ce realitate, si dece dureroasa

Realitatea dureroasa este ca nici acum si nici in viitorul previzibil, UE nu are vointa sa devina o entitate la nivel global: nu exista o politica externa unica, nu exista o politica de aparare unica, nu exista o legislatie sociala unica, nu exista un buget unic, nu exista legislatie fiscala unica etc. etc.

UE are un “buget comun”, dar acesta este doar o suma de contributii financiare voluntare ale fiecarui stat in parte si se poate schimba in functie de bunavointa, sau reaua vointa, a statelor membre.

Astazi premierul Viorica Dancila a avut curajul sa fie foarte sincera cand a spus la RRA ca in ce priveste bugetul 2021-2017 „Avem o abordare ambiţioasă, dar şi realistă. Am spus că sper să facem paşi importanţi, dar nu vom obţine un acord politic pentru că există o divizare a părerilor legate de acest aspect între statele membre, iar Consiliul UE din decembrie 2018 a reliefat acest lucru”.

Fie ca ne place, sau nu, UE nu poate fi un actor international in adevarata putere a cuvantului cat timp nici macar tarile din zona euro nu accepta sa se integreze incat sa aiba macar un buget unic si un minister de finante unic.

Nu exista politica externa unica europeana, exista doar un inalt responsabil pentru politica externa, care este mai mult decorativ.

Cand este vorba de Turcia, de exemplu, fiecara tara europeana are politica in functie de interesele ei proprii. Fata de Rusia exista niste sanctiuni  europene comune, dar in fapt fiecare guvernisi vede interesul: Germania nu se sinchiseste ca Polonia vrea ca Europa sa nu mai cumpere gaz rusesc, Ungaria nu se sinchiseste ca Bruxelles-ul o acuza ca isi face centrale nucleare cu tehnologie ruseasca, si tot asa.

In ce priveste comertul, sa nu uitam ca Marea Britanie s-a opus mereu limitarilor dorite de restul tarrlor europene pentru importurile de otel la pret de dumping din China, pentru ca industria siderurgica britanica nu mai exista.

Iar in politica de aparare, nici nu se pune problema, acum, ca Europa sa aiba ceva in comun, nici in domeniul industriei de armament, nici in ce priveste doctrina militara si nici in ce priveste sferele de interes strategic.

FleetMaster, Soluția completă pentru planificare și optimizare rute, te ține informat și îți prezintă zilnic pe 98,3 FM rubrica „Strada de business”!

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.