Criza de sânge în spitalele bucureștene

Urgenţele abia pot fi acoperite, iar medicii sunt nevoiți să reprogrameze operaţiile. Și asta pentru că numărul donatorilor a scăzut drastic în această perioadă.

Olga Stancu a stat de vorbă cu directorul Centrului de Transfuzii Sanguine București, Doina Goșa, și a aflat că zilnic se prezintă să doneze sânge cam 200 de oameni, adică jumătate din cât ar fi necesar.

Reporter: De ce scade numărul donatorilor?

Doina Goșa: Scăderea numărului donatorilor este ciclică, se produce in deosebi în perioada vacanțelor. În perioada de vară, în lunile iulie – august și în decembrie când, de asemenea, oamenii pleacă în vacanță.

Reporter: Care este nevoia de sânge în spitale într-o zi? Câți donatori ar acoperi necesarul?

Doina Goșa: Ar fi în jur de 400 de persoane. Aproape dublu față de cât avem noi acum. Dacă am recolta 400 de pungi pe zi.. asta ar însemna cam 600- 700 de componente pentru că noi, sângele, îl procesăm și apoi îl trimitem la spitale. Din punga de sânge scoatem 3 componente: eritrocite, trombocite și plasmă.

Spre deosebire de anii trecuți, oamenii nu mai vin să doneze doar pentru o zi liberă, tichete de masă sau reduceri la transportul în comun, ci pur și simplu din dorința de a-și ajuta semenii.

Reporter: De ce ați venit să donați?

Donator: Pentru că așa mi se pare normal. Ar trebui să fie un gest de normalitate și la noi în România donarea de sânge. Și m-am gândit că după sărbători o să fie mai puțini donatori, ceea ce observ că s-a adeverit. Mă bucur să pot ajuta..

Donator: Pentru a ajuta o colegă a cărei mamă a suferit o operație.

Donator: E prima oară când donez sânge, pentru mama mea..

Reporter: Vi se întâmplă să donați periodic?

Donator: O să fie periodic pentru că ultima oară am donat în august, acum.. și da, vreau să fie o regularitate pentru mine donarea atât cât o să pot..

Donator: Da, este un obicei frumos, îți dă o stare de bine, sper să ajutăm oamenii în impas..

Donator: Da, după experiența asta mi-am dat seama că îmi era frică degeaba și da, voi mai dona, cu siguranță..

Medicii spun că, nu în ultimul rând, donarea de sânge înseamnă și o verificare gratuită a stării de sănătate a donatorului.

Sursa: Olga Stancu

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.