„Spartanii, o istorie legendară”, o carte care privește dincolo de mituri

O carte pe care nu ar trebui să o lasați necitită în această iarnă, mai ales dacă vă place istoria, este ”Spartanii, o istorie legendară”, scrisă de Paul Anthony Cartledge, reputat profesor de cultură greacă la Universitatea din Cambridge, si apărută în traducere românească la editura Herald.

Am auzit adesea despre cineva că ar avea o educație spartană ceea ce înseamnă că persoana a fost mai putin răsfățată sau chiar deloc dar și despre cineva care aplică metode spartane adică urmează niște reguli stricte, bazate în special pe disciplină.

Însă cine au fost cu adevărat spartanii? Ei au rămas în istorie ca un popor de războinici eroi, întruchipări ai unor valori cum ar fi datoria, disciplina, sacrificiul de sine și duritatea extremă. Cartea profesorului Paul Cartledge – unul dintre cei mai importanti experti din lume în ceea ce privește Sparta – urmărește ascensiunea și decăderea societății spartane si explorează imensa influență pe care au avut-o aceștia atât asupra lumii lor cât și asupra vremurilor noastre.

În timp ce Atena promova democrația, individualismul, cultura și societatea, marii lor rivali din Sparta au întrupat militarismul, totalitarismul, izolarea și represiunea brutală. Ce-i făcea, totuși, pe spartani să fie atât de speciali și de ce legenda lor nu are moarte? Care erau valorile după care se ghida societatea greacă, în ansamblul ei, în acea perioadă?

Încercand să găsească răspunsuri la toate aceste întrebări, Paul Cartledge aduce la viată figuri precum legendarul fondator Licurg și regele Leonidas, care au personificat eroismul atât de strâns identificat cu această cultură unică. Mai mult decât atât, aflăm despre rolul neobișnuit de dominant și de puternic pe care îl jucau femeile într-o societate hiper-masculină. Bazat pe surse originale, Spartanii este cartea definitorie despre una dintre cele mai fascinante culturi ale Greciei antice, ceea ce vă va face să nu o lăsați din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.