Peste 32.000 de proprietarii de câini periculoşi sau agresivi au fost verificaţi de poliţişti

Peste 32.000 de proprietarii de câini periculoşi sau agresivi au fost verificaţi de poliţişti în ultimele şase luni. Oamenii legii au descoperit că nu toți respectă prevederile legislaţiei în domeniu.

Astfel, au fost constatate 41 de infracţiuni și au fost aplicate peste 1.000 de amenzi.

Potrivit OUG nr. 55/2002 privind regimul de deţinere al câinilor periculoşi sau agresivi, prin câini periculoşi se înţelege câinii aparţinând următoarelor rase, grupate în două categorii: a) categoria I – câinii de luptă şi de atac, asimilaţi prin caracterele morfologice cu câini de tipul Pit Bull, Boerbull, Bandog şi metişii lor; b) categoria a II-a – câinii din rasele American Staffordshire Terrier, Tosa, Rottweiller, Dog Argentinian, Mastino Napolitano, Fila Brazileiro, Mastiff, Ciobănesc Caucazian, Cane Corso şi metişii lor.

Potrivit legislaţiei, proprietarii câinilor periculoşi ori agresivi trebuie să aibă vârsta minimă de 18 ani, să aibă capacitate deplină de exerciţiu şi să nu fi fost condamnaţi pentru comiterea vreunei infracţiuni contra persoanei.

De asemenea, aceştia au obligaţia să depună la Poliţie în zona unde este ţinut câinele o adeverinţă pentru înregistrarea animalului.

Proprietarii lor trebuie să anunţe la Poliţie, în 48 de ore, dacă se schimbă adresa, dacă pierd animalul, daca acesta moare sau este înstrăinat.

Accesul câinilor de luptă şi de atac în localurile publice, în mijloacele de transport în comun şi în alte locuri publice, cu excepţia drumurilor publice şi a căilor de acces către acestea, este interzis.

De asemenea, accesul acestor animale în părţile comune ale imobilelor unde sunt ţinuţi, pe drumurile publice şi pe căile de acces către acestea este permis numai dacă poartă botniţă şi sunt ţinute în zgardă şi lesă sau ham.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.