Când înflorește liliacul

Sursa foto: www.jerryjenkins.com

O carte pe care nu ar trebui să o lăsați necitită în această iarnă este ”Când înflorește liliacul”, scrisă de Martha Hall Kelly și apărută la editura Litera în traducere românească.

Romanul Mathei Hall Kelly dorește, înainte de toate să ne prezinte istoria simțită prin inimi de femei. Și chiar dacă este vorba despre o ficțiune istorică, sentimentele despre care autoarea ne vorbește sunt cât de poate de reale, iar istorii asemănătoare, mai mult sau mai puțin, putem afla în jurnale, scrisori, interviuri și mărturisiri postbelice ale sutelor și miilor de femei care au traversat perioada în care se petrece acțiunea din ”Când înflorește liliacul”.

Romanul are drept personaje principale trei femei cât se poate de diferite dar, pe care istoria le aduce împreună. Prima este newyorkeza Caroline Ferriday care este ocupată cu noua ei slujbă la consulatul francez și cu o nouă iubire la orizont. Dar lumea ei se va schimba dramatic atunci când armata lui Hitler invadează Polonia în septembrie 1939 vizând cucerirea Franței.

Peste ocean, Kasia Kuzemrick, o adolescență poloneză simte cum viața ei lipsită de griji pe care o duce, e pe cale să se sfârșească pe măsură ce este tot mai ocupată cu rolul ei de curier pentru mișcarea de rezistență. Într-o atmosferă tensionată de supraveghere și suspiciune, un pas greșit poate avea consecințe grave.

Pentru tânăra și ambițioasa doctoriță germană Herta Oberheuser, un anunț de angajare ca medic guvernamental pare biletul de evadare dintr-o viață pustie și șansa nesperată de a-și practica profesia. Însă ea se trezește prinsă ca într-o capcană pe un tărâm plin de secrete și dominat de bărbați.

Sursa foto: The Mindful Word

Destinele acestor trei femei se intersectează după ce Kasia este trimisă la Ravensbruck, faimosul lagăr de concentrare nazist pentru femei. Vor reuși Caroline și Kasia să le facă dreptate acelora pe care istoria i-a uitat? Și ce întorsătură neașteptată va lua destinul doctoriței Herta?

Toate acetea vă las să le aflați singuri atunci când veți citi romanul ”Când înflorește liliacul” de Martha Hall Kelly, pe care nu îl veți mai lăsa din mână până când nu veți întoarce și ultima pagină.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.