Ajunul Crăciunului: Tradiții și obiceiuri

Creștinii sunt, astăzi, în Ajunul Crăciunului!

Este ziua în care se fac ultimele pregătiri pentru sărbătoarea Nașterii Domnului.

În Ajunul Crăciunului, gospodinele pregătesc covrigi și colaci.

Tot astăzi, conform tradiției, se împodobește bradul pentru ca la noapte să vină Moș Crăciun cu daruri.

În popor se mai spune că Ajunul Crăciunului presupune un post aspru.

E indicat chiar să se ajuneze până se ivește prima stea de seară, care amintește de steaua observată de magii de la Răsărit.

Până atunci nu trebuie să se mănânce nimic și astfel omul va fi sănătos, și va avea mult noroc.

În ziua de Ajun copiii umblă cu colindatul.

Dimineaţa şi ziua colindă copiii, iar noaptea adulţii.

Gazdele le dau: covrigi, nuci, mere, colăcei sau o cană cu vin.

Pe 24 decembrie  se dă copiilor să mănânce bostan, că să fie grași peste an.

Tot pe 24 decembrie, nu e bine să te bați, nici măcar în glumă, cu cineva, căci faci bube peste an.

În plus, în noaptea de Crăciun nu trebuie să deschidem ușa nimănui pentru că ne va zbura norocul din casă.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.