29 de ani de la Revoluție!

Se împlinesc 29 de ani de când România a ieșit de sub comunism. Revoluția din 1989 a însemnat proteste, urmate de lupte de stradă, soldate cu pierderi de vieți omenești.

Evenimentele s-au derulat între 16 și 25 decembrie. Toate au dus la căderea dictatorului Nicolae Ceaușescu și la sfârșitul regimului comunist și executia soților Ceaușescu.

Acum 29 de ani avea loc declanşarea Revoluţiei române anticomuniste în Bucureşti: Nicolae Ceauşescu a convocat un miting în faţa Comitetului Central al PCR, în cursul căruia urma să fie înfierată atitudinea protestatarilor de la Timişoara.

Mitingul a fost întrerupt de grupuri de protestatari care au fost dispersaţi de forţele de ordine. Ulterior, participanţii la miting, cărora li s-au alăturat şi alţi bucureşteni, s-au regrupat în faţa Hotelului Intercontinental, în Piaţa Universităţii şi în apropierea Ambasadei SUA.

În cursul nopţii s-a tras cu muniţie de război în demonstranţi şi apoi s-a degajat terenul cu ajutorul blindatelor.

România a fost singura țară din blocul estic care a trecut printr-o revoluție violentă. Toate celelalte state est-europene trecuseră în mod pașnic la democrație.

Lasă un răspuns

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.